ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Στη φυλακή ακτιβιστές «σύμβολα» της εξέγερσης του 2011

Αίγυπτος: Στη φυλακή ακτιβιστές «σύμβολα» της εξέγερσης του 2011

Κλιμακώνεται η επιχείρηση καταστολής των διαφωνούντων από την υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση στην Αίγυπτο.

Με απόφαση δικαστηρίου, σήμερα, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τρεις ακτιβιστές «σύμβολα» της εξέγερσης του 2011, για το ρόλο τους σε πρόσφατες διαμαρτυρίες.

Πρόκειται για τους Άχμεντ Μάχερ, Άχμεντ Ντούμα και Μοχάμεντ Αντέλ, μέλη κινήματος που πρωτοστάτησε στην ιστορική εξέγερση του 2011 εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Άχμεντ Μαχέρ, κορυφαίος πολιτικός ακτιβιστής, κατηγορείτο μεταξύ άλλων ότι διαδήλωσε χωρίς άδεια. Ήταν η πρώτη φορά που απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος ακτιβιστή βάσει των διατάξεων ενός νέου νόμου που επικρίνεται ότι καταπνίγει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

egypt

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον καθένα από τους τρεις πρόστιμο ύψους 50.000 αιγυπτιακών λιρών (5.300 ευρώ).

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, φράσεις όπως «Κάτω η στρατοκρατία! Είμαστε σε κράτος, όχι σε στρατόπεδο!» ακούστηκαν από το ακροατήριο.

Η υπόθεση αφορά διαδηλώσεις που οργανώθηκαν κατά παράβαση ενός νόμου τον οποίο πέρασε το Νοέμβριο η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση και ο οποίος περιόριζε αυστηρά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι αρχές, οι οποίες ήδη εφαρμόζουν σκληρά κατασταλτικά μέτρα εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να βάζουν στόχο μέλη του κινήματος των φιλελεύθερων ακτιβιστών οι οποίοι υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Το κίνημα αυτό είχε χρησιμοποιήσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώσει διαμαρτυρίες στους δρόμους που δεν είχαν προηγούμενο στην 30ετή διακυβέρνηση του Μουμπάρακ.

«Είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Ντούμα να συλλαμβάνεται και να δικάζεται ... Όμως δεν είχαμε δει επιφανείς ακτιβιστές να καταδικάζονται πράγματι σε τόσο μακροχρόνιες ποινές», δήλωσε η Χέμπα Μοράγεφ, διευθύντρια στην Αίγυπτο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Σε δίκη ο Μόρσι και άλλα 132 άτομα

Αίγυπτος: Βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας κατά των οπαδών του Μόρσι

Αίγυπτος: Διαδηλωτές πυρπόλησαν χριστιανικές εκκλησίες

Εξαπλώνονται οι ταραχές στην Αίγυπτο

Ρόιτερς: Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών στο Κάιρο

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Περισσότεροι από 100 οι νεκροί

Κάιρο: Οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ, υποστηρίζει η κυβέρνηση

Αίγυπτος: Για «σφαγή» κάνουν λόγο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Αίγυπτος: Νεκρός από σφαίρες υποστηρικτής του Μόρσι στo Κάιρο

Αίγυπτος: Σχέδια «σταδιακής» απομάκρυνσης των οπαδών του Μόρσι