ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας κατά των οπαδών του Μόρσι

Αίγυπτος: Βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας κατά των οπαδών του Μόρσι

Την επιχείρηση εκκαθάρισης των δύο πλατειών του Καΐρου, τις οποίες είχαν καταλάβει υποστηρικτές του αποπεμφθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ξεκίνησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου, το πρωί.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και απέκλεισε την πρόσβαση στις δύο πλατείες. Σύμφωνα με μάρτυρες, πυροβολισμοί ακούγονταν από τους γύρω δρόμους, ενώ υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς.

Ιατρική πηγή δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί, ενώ πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 45 νεκρούς.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πολλά στελέχη τους έχουν συλληφθεί.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νεκροί οπαδοί του Μόρσι, μόνο 26 τραυματίες, και ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν όταν διαδηλωτές άνοιξαν πυρ.

Παράλληλα, οι ταραχές εξαπλώνονται σε όλη την Αίγυπτο, μετά το κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων να βγει ο κόσμος στους δρόμους για να καταγγείλει τη "σφαγή" στο Κάιρο.

Ήδη επεισόδια σημειώθηκαν στις πόλεις Ασιούτ και Μίνια, όπου υπάρχουν 8 νεκροί. Στόχος των ισλαμιστών διαδηλωτών έγιναν και χριστιανικές εκκλησίες, τις οποίες πυρπόλησαν σε δύο πόλεις της Αιγύπτου.

Οι ισλαμιστές υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στις δύο πλατείες του Καΐρου εδώ και πάνω από ένα μήνα. Η μεταβατική κυβέρνηση είχε θέσει τελεσίγραφο για τη διάλυση των συγκεντρώσεων το τέλος του Ραμαζανιού. Οι οπαδοί του Μόρσι όμως παρέμειναν οχυρωμένοι με γυναίκες και παιδιά στις πλατείες.

Η αστυνομία της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει ότι μετά τη λήξη του τελεσίγραφου θα απομακρύνει με «σταδιακό» τρόπο τις καταλήψεις στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Διαδηλωτές πυρπόλησαν χριστιανικές εκκλησίες

Εξαπλώνονται οι ταραχές στην Αίγυπτο

Ρόιτερς: Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών στο Κάιρο

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Περισσότεροι από 100 οι νεκροί

Κάιρο: Οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ, υποστηρίζει η κυβέρνηση

Αίγυπτος: Για «σφαγή» κάνουν λόγο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Αίγυπτος: Νεκρός από σφαίρες υποστηρικτής του Μόρσι στo Κάιρο

Αίγυπτος: Σχέδια «σταδιακής» απομάκρυνσης των οπαδών του Μόρσι