ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Ο ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη μαζικού τάφου

Νότιο Σουδάν: Ο ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη μαζικού τάφου

Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) διέψευσε ότι εντοπίστηκε ένας μαζικός τάφος στην πόλη Μπέντιου, την πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι.


«Οι τελευταίες αναφορές καταδεικνύουν ότι υπήρξε μια διόγκωση μιας σύγκρουσης που είχε περίπου 15 νεκρούς, ενώ οι λεπτομέρειες απομένει να επιβεβαιωθούν. Η UNMISS δεν είναι επομένως σε θέση να επαληθεύσει την ύπαρξη τέτοιου μαζικού τάφου στην πολιτεία Γιούνιτι μέχρι στιγμής», ανέφερε η Αποστολή σε ανακοίνωσή της.

Χθες η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε ότι στελέχη της Αρμοστείας ανακάλυψαν έναν μαζικό τάφο στην Μπέντιου και έλαβαν πληροφορίες για άλλους τουλάχιστον δύο μαζικούς τάφους στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα.

Η UNMISS ανέφερε ότι ερευνά κάθε πληροφορία περί διάπραξης ακροτήτων.

Οι ηγέτες διαφόρων κρατών της Ανατολικής Αφρικής πρόκειται να διεξάγουν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή συνομιλίες στο πλαίσιο των προσπαθειών για να τερματιστεί η σύρραξη στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με μία πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση έχει ήδη στοιχίσει εκατοντάδες ζωές. Σε τουλάχιστον τρεις από τις δέκα πολιτείες του Νότιου Σουδάν έχουν αναφερθεί επεισόδια βίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα χθες μια απόφαση για την αποστολή επιπλέον 5.500 κυανόκρανων για να ενισχυθεί η UNMISS, η οποία διαθέτει σήμερα περίπου 7.000 στρατιώτες, αλλά την αποστολή επιπλέον 1.300 αστυνομικών.
Δυνάμεις του στρατού του Νότιου Σουδάν ενεπλάκησαν σε μάχες για να εμποδίσουν αντάρτες πιστούς στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ να καταλάβουν την πρωτεύουσα της πολιτείας του Άνω Νείλου, την Μαλακάλ, είπε νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της προεδρίας.

«Σημειώθηκαν σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στον Δρ. Ρικ Μάκαρ και τις κυβερνητικές δυνάμεις» στην πόλη αυτή, είπε ο εκπρόσωπος. Οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη το πρωί της Τρίτης, διευκρίνισε.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι οι πετρελαιοπηγές της πολιτείας του Άνω Νείλου –από τις οποίες εξορύσσονται περίπου 200.000 βαρέλια αργού την ημέρα– βρίσκονται σε απόσταση από την πρωτεύουσα και «είναι ασφαλείς».