ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν και Ν. Σουδάν στέλνουν δύναμη για προστασία των πετρελαιοπηγών

Σουδάν και Ν. Σουδάν στέλνουν δύναμη για προστασία των πετρελαιοπηγών

Το Χαρτούμ και η Τζούμπα σκέπτονται να αναπτύξουν μια κοινή δύναμη για να προστατέψουν τις πετρελαιοπηγές στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε σήμερα ο σουδανός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συνόδευσε τον σουδανό πρόεδρο στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν.

"Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν είναι σε συνεννόηση για την ανάπτυξη μιας κοινής δύναμης για να προστατέψουν τις πετρελαιοπηγές του Νότιου Σουδάν", δήλωσε ο υπουργός Άλι Άχμεντ Κάρτι κατά την επιστροφή του στο Χαρτούμ, προσθέτοντας πως η ιδέα ήταν της Τζούμπα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η ανάπτυξη στρατευμάτων θα αφορά όλες τις πετρελαιοπηγές, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών.

SUD229384329423

"Έπειτα από αίτημα του νοτιοσουδανού υπουργού Πετρελαίου, 900 ειδικοί στο πετρέλαιο θα σταλούν από το Χαρτούμ στο Νότιο Σουδάν προκειμένου να βοηθήσουν στην επανάληψη της παραγωγής", η οποία επηρεάζεται από τη σύγκρουση.

Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, που είναι από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο: ο Νότος έχει κληρονομήσει την πλειονότητα των αποθεμάτων μετά τη διαίρεση το 2011, αλλά εξαρτάται για τις εξαγωγές από τις υποδομές του Βορρά, ο οποίος από την πλευρά του εξαρτάται από τους δασμούς και το κόστος μεταφοράς από το Νότο.

SUD3934892423342

Το Νότιο Σουδάν συγκλονίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και στους αντάρτες που καθοδηγούνται από τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

Δύο από τις τέσσερις περιοχές που έχουν πληγεί από τις μάχες είναι σημαντικές πετρελαϊκές ζώνες και σύμφωνα με μια βιομηχανική πηγή, η πετρελαϊκή παραγωγή του Νότιου Σουδάν έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 15% σε δύο εβδομάδες μαχών.

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ ελ-Μπεσίρ, ο οποίος είχε εκφράσει το Δεκέμβριο την "έντονη ανησυχία" του για την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν, επισκέφθηκε σήμερα την Τζούμπα για να συζητήσει με τον νοτιοσουδανό ομόλογό του Σάλβα Κιρ για τη σύγκρουση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει ήδη το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 200.000 άλλων.