ΚΟΣΜΟΣ

Οι Φίλοι της Συρίας καλούν την αντιπολίτευση να μετάσχει στη Γενεύη 2

Οι Φίλοι της Συρίας καλούν την αντιπολίτευση να μετάσχει στη Γενεύη 2

Οι Φίλοι της Συρίας, μια συμμαχία κυρίως δυτικών και αραβικών χωρών που αντιτίθενται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, κάλεσαν σήμερα, έπειτα από σύνοδό τους στο Παρίσι, την συριακή αντιπολίτευση να μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη που θα γίνει αργότερα αυτόν τον μήνα στην Ελβετία, η οποία είναι γνωστή ως "Γενεύη 2", υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από μια πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία.


"Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από μια πολιτική λύση", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εκ μέρους των Φίλων της Συρίας.

Στην τελική ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σύνοδό τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των 11 αυτών χωρών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Ιορδανία, ΗΠΑ, Τουρκία) κάλεσαν τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, τον κύριο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, να μετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης. Ωστόσο η συριακή αντιπολίτευση παρουσιάζεται βαθειά διχασμένη όσον αφορά την συμμετοχή της σε αυτές και θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 17 Ιανουαρίου.

"Καλούμε τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση που της απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (Μπαν Κι Μουν) για να ορίσει την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης" στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, αναφέρουν οι Φίλοι της Συρίας στην κοινή ανακοίνωσή τους.

"Τους καλούμε να ορίσουν το ταχύτερο δυνατό μια αντιπροσωπεία των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων για να μετάσχει στην πολιτική διαδικασία", προσθέτουν οι ίδιοι.
Ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα, ο οποίος παρευρέθηκε στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι, δεν διευκρίνισε αν πιστεύει πως ο Συνασπισμός θα αποστείλει μια αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Γενεύης. Ωστόσο δήλωσε καθησυχασμένος από το γεγονός ότι οι 11 χώρες συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετάβαση στη Συρία αν ο Άσαντ παραμείνει στην εξουσία.

"Όλοι συμφωνούμε ότι ο Άσαντ δεν έχει μέλλον στην Συρία", σημείωσε ο Τζάρμπα.