ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις για την εκμετάλλευση κρατούμενων από τη Στάζι

Νέες αποκαλύψεις για την εκμετάλλευση κρατούμενων από τη Στάζι

Συγκλονιστικά στοιχεία για τον τρόπο, με τον οποίο εκμεταλλεύονταν τους κρατούμενους στις φυλακές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έφερε στο «φως» μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Report Mainz» η οποία αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα από το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ARD, η πρώην Ανατολική Γερμανία ανάγκαζε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κάποιους από τους κρατούμενους να δώσουν αίμα προκειμένου οι αρχές να το πουλήσουν στη Δύση.

Ο Ρούντολφ Ούλιχ, ο οποίος ήταν πρώην διευθυντής του ινστιτούτου της Ερφούρτης και αρμόδιος για τις μεταγγίσεις και τις αιμοδοσίες, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο: «Δεν κάναμε αιμοληψίες σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Άξιζε τον κόπο να πάμε στη φυλακή της Γκρεφεντόνα διότι, κάθε φορά, υπήρχαν 60 με 70 αιμοδότες».

Σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, οι κρατούμενοι δεν ήταν εθελοντές αιμοδότες και για τον λόγο αυτό οι νοσοκόμοι πολλές φορές είχαν αρνηθεί να προχωρήσουν στην αιμοληψία.

«Ήταν η λογική του συστήματος να εκμεταλλεύεται όχι μόνο την εργασία των κρατούμενων, αλλά και το σώμα τους», εκτίμησε ο ιστορικός Τομπίας Βούνσικ.