ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Ερντογάν κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων

Οργή Ερντογάν κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων

Με τους αξιωματούχους της ΕΕ τα έβαλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επειδή κάνουν δηλώσεις, υποδεικνύοντας στην Τουρκία πώς να χειριστεί το θέμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HYSK).

Μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους Τούρκους Πρέσβεις που συμμετείχαν στο Έκτο Συνέδριο Πρέσβεων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι "ενώ στις χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει ένα σύστημα που να έχει καθιερωθεί και η κάθε χώρα κάνει τις δικές της ρυθμίσεις κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει δηλώσεις για τις ρυθμίσεις που θα κάνει η Τουρκία για το HYSK. Αν υπήρχε κάτι καθιερωμένο, αυτό να το ξέρουμε. Αλλά εμείς όταν κάναμε τις μελέτες μας μελετήσαμε από το Α μέχρι το Ω".

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους είπε "να μας συγχωρέσουν αλλά οι διαπιστώσεις τους για το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν είναι κάτι που θα μας δώσουν. Ξέρουμε λίγο και ανάγνωση και γραφή".

Για την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος με πρόσχημα τη διαφθορά. Πρόσθεσε ότι ο στόχος δεν ήταν η κυβέρνηση ή το ΑΚΡ αλλά η Τουρκία.

«Δεν έχουμε μυστικά στην εξωτερική μας πολιτική. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δρα βάσει αρχών και όχι βάσει μυστικής ατζέντας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα η εφημερίδα Today Zaman η οποία πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν, δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ηannes Swoboda, ο οποίος αναφέρει ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με την Τουρκία. "Μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι εξελίξεις δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας, από απομακρύνονται από αυτή την προοπτική", είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα, στις 21 Ιανουαρίου, έπειτα από πέντε χρόνια. Αναμένεται να συναντηθεί με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλντς.

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Μαύρη κηλίδα στη δημοκρατία της Τουρκίας