ΚΟΣΜΟΣ

Για τα γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν συζήτησαν Μέρκελ - Καρζαί

Για τα γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν συζήτησαν Μέρκελ - Καρζαί

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, προκειμένου να συζητήσουν τη θέση των διεθνών δυνάμεων στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου τα γερμανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Der Spiegel.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο ηγέτες συζήτησαν την «πιθανή παράταση» του χρονικού διαστήματος που θα παραμείνουν οι γερμανικές δυνάμεις στη χώρα, οι οποίες αριθμούν περίπου στους 3.100 στρατιώτες, αναφέρεται στο άρθρο, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου.

Η χρονική παράταση αυτή αναφέρεται σε ένα μικρότερο αριθμό γερμανικό στρατευμάτων που θα μπορούσαν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά τη λήξη της αποστολής των ξένων στρατευμάτων στα τέλη του 2014.

Η Γερμανία σκοπεύει να συνεισφέρει μέχρι 800 στρατιώτες σε μια διεθνή προσπάθεια συμβουλευτικής και εκπαίδευσης των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων μάχης, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Η νέα Γερμανίδα υπουργός Άμυνας της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Αφγανιστάν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είπε ότι είναι πρόθυμη η Γερμανία να «ολοκληρώσει αυτό που είχε αρχίσει» στο Αφγανιστάν.