ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω την εξουσία

Άσαντ: Δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω την εξουσία

Δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Εάν θέλαμε να τα παρατήσουμε, θα το είχαμε κάνει από την αρχή. Είμαστε σε επαγρύπνηση για τη χώρα μας. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα συζήτησης» αναφέρθηκε πως δήλωσε σε Ρώσους κοινοβουλευτικούς, εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» για τον εμφύλιο στη Συρία.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, Άχμαντ Τζάρμπα δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στη διάσκεψη με μοναδικό στόχο την απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία.

«Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης 2 έχουν ως μοναδικό στόχο να δικαιώσουν την επανάσταση (...) και πάνω απ' όλα να στερήσουν από τον χασάπη (σ.σ. τον πρόεδρο Άσαντ) όλες τις εξουσίες του», είπε ο Τζάρμπα.

Προειδοποίησε επίσης ότι η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη διάσκεψη δεν σηματοδοτεί το τέλος των επιχειρήσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός αποφάσισε να συμμετάσχει στη «Γενεύη 2» σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη.
Από τα μέλη του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού που συμμετείχαν στη μυστική ψηφοφορία, τα 58 υπερψήφισαν την πρόταση και 14 την καταψήφισαν. Δύο μέλη απείχαν, ενώ υπήρχε και ένα «λευκό».

Η ειρηνευτική διάσκεψη, που θα διεξαχθεί στο Μοντρέ της Ελβετίας, θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Τετάρτη παρουσία και αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης.