ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα - Πούτιν συνομίλησαν για θέματα ασφαλείας στο Σότσι

Ομπάμα - Πούτιν συνομίλησαν για θέματα ασφαλείας στο Σότσι

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη με επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι τον προσεχή μήνα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τον καλύτερο τρόπο για την προώθηση των κοινών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι , όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει την πλήρη υποστήριξή τους», δήλωσε αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν επίσης το φάκελο Συρία καθώς είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία της λεγόμενης «Γενεύης 2», για την επίλυση της κρίσης στη χώρα καθώς και την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανέφερε επίσης ο Λευκός Οίκος .

Η αναφορά στη ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Μπαράκ Ομπάμα, αποτελεί μέρος μιας σειράς προτάσεων που γίνονται από την Ουάσιγκτον για να βοηθηθούν οι ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της σπουδαίας παγκόσμιας αθλητικής εκδήλωσης, εν μέσω των τρομοκρατικών απειλών .

Τη Δευτέρα το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναπτύξουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των δύο πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για το σκοπό αυτό. Αυτή η προσφορά είχε γίνει και στις 4 Ιανουαρίου από τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέγκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου. Η Μόσχα δεν είχε αντιδράσει σε εκείνο το στάδιο.