ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Ο Άσαντ είναι μόνος!

Κέρι: Ο Άσαντ είναι μόνος!

Η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος για τη Συρία «Γενεύη 2» κατέδειξε την απομόνωση του Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μοντρέ της Ελβετίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σύρο πρόεδρο μαγνήτη για την τρομοκρατία.

«Όλοι να δώσουν ένα τέλος στην τρομοκρατία», σημείωσε παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επίσης στο Μοντρέ ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι. «Σήμερα μπορούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια να καταλάβουμε πόσο μόνος είναι ο Άσαντ υπερασπιζόμενος τον εαυτό του κι όχι τη Συρία», σημείωσε ο Κέρι. Η λύση στην κρίση «δεν μπορεί να αφορά την επιμονή ενός ανθρώπου ή την επιμονή μιας οικογένειας για την παραμονή στην εξουσία», υπογράμμισε ο Κέρι και χαρακτήρισε τον Άσαντ μαγνήτη για την τρομοκρατία. «Δεν υπάρχει κανένας που να έχει κάνει περισσότερα από τον Μπασάρ αλ Άσαντ για να καταστήσει τη Συρία μαγνήτη για τους τρομοκράτες», σημείωσε. «Αυτός είναι ο μοναδικός και μεγαλύτερος μαγνήτης για την τρομοκρατία στην περιοχή. Δεν υπάρχει τόπος για έναν άνθρωπο που έχει στραφεί εναντίον του ίδιου του λαού του», υπογράμμισε. Αν και η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στη Γενεύη υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιζητούν άλλους τρόπους για να επέλθει μια αλλαγή στη Συρία, μεταξύ των οποίων θα είναι και η αυξημένη υποστήριξη για την αντιπολίτευση, σημείωσε εξάλλου ο Κέρι.

newego LARGE t 1101 54170840 type11885

«Οι συνομιλίες παίρνουν κάποιον καιρό. Κανείς από εμάς δεν είναι ικανοποιημένος με το να αφήσουμε την Συρία στις φοβερές ενέργειες που σημειώνονται και γι' αυτό έχω πει ότι θα γίνουν παράλληλες προσπάθειες ακόμη και καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να βρεθούν διαφορετικά σημεία άσκησης πιέσεων και διάφοροι τρόποι για την εξεύρεση μιας λύσης», πρόσθεσε. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Το Ιράν έχει πράγματι τη δυνατότητα να φανεί χρήσιμο και να κάνει τη διαφορά», σημείωσε ο Κέρι κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου. «Ελπίζουμε ότι θα αποφασίσουν να φανούν εποικοδομητικοί και να πάρουν μια απόφαση για να προχωρήσουν έτσι ώστε να τους επιτραπεί να το κάνουν», πρόσθεσε ο Κέρι και κατέληξε σχετικά με το Ιράν: «Υπάρχουν πολλοί τρόπο για να ανοίξει αυτή η πόρτα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και ελπίζω ότι θα θέλουν να μετάσχουν σε μια εποικοδομητική λύση».

Bashar-Jaafari

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ υπογράμμισε σήμερα ότι η Δαμασκός χρειάζεται υποστήριξη για να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που είχε καταρτιστεί στη Γενεύη το 2012, το οποίο είναι γνωστό ως «Γενεύη 1» και αξιώνει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι πρέπει επίσης να δοθεί τέλος στην «τρομοκρατία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και ο Μπασάρ Τζααφάρι μετά την σύνοδο Γενεύη 2 στο Μοντρέ της Ελβετίας, η οποία διήρκεσε όλη την ημέρα, σημείωσε ότι στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση στις οποίες θα μεσολαβήσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι στην Γενεύη την Παρασκευή, «θα αρχίσουμε όπως ελπίζουμε μια διαδικασία διαλόγου αποσκοπώντας κυρίως στην εφαρμογή των προβλέψεων της Γενεύης 1». «Η Συρία χρειάζεται ενθάρρυνση για να εμπλακεί στην ειλικρινή και έντιμη εφαρμογή της Γενεύης 1, όπως είπα, αλλά για να το κάνει, χρειαζόμαστε όλοι να δώσουν ένα τέλος στην τρομοκρατία και τη βία επειδή η πολιτική ρύθμιση δεν μπορεί να συμβαδίζει με την τρομοκρατία», υπογράμμισε. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ «έχουν εμμονή» με την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παραβλέπει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο του εξτρεμισμού στη χώρα αυτή.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε και πρόσθεσε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «δεν θα με ακούσουν. . . δεν τους ενδιαφέρει, το πιο σημαντικό για αυτούς είναι να ξεφορτωθούν τον Άσαντ». Ο Τζααφάρι εξέφρασε ακόμα την απογοήτευσή του για το σχήμα της ειρηνευτικής συνόδου Γενεύη 2, στην οποία συμμετείχαν 40 χώρες, αλλά όχι το συμμαχικό του Ιράν, μετά την απόσυρση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει επειδή η Τεχεράνη δεν υιοθέτησε δημοσίως το ειρηνευτικό σχέδιο «Γενεύη 1». «Επομένως είχαμε σήμερα 40 χώρες που όπως φαίνεται προεπιλέχθηκαν έτσι ώστε οι περισσότερες από αυτές ήταν αντισυριακές αντιπροσωπείες, το οποίο σημαίνει ότι προέρχονταν από κυβερνήσεις που έχουν πράγματι εχθρικές πολιτικές απέναντι στην συριακή κυβέρνηση», κατέληξε ο Τζααφάρι.

Διαβάστε επίσης:

Γενεύη 2: Τα «αγκάθια» στη σύνοδο για τη Συρία