ΚΟΣΜΟΣ

Εκκληση Γκορμπατσόφ προς Πούτιν - Ομπάμα: «Βοηθήστε την Ουκρανία»

Εκκληση Γκορμπατσόφ προς Πούτιν - Ομπάμα: «Βοηθήστε την Ουκρανία»

Να συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία προέτρεψε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τους προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «πιθανή καταστροφή»


Ο Γκορμπατσόφ, υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης του οποίου οι μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και στη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, παρακίνησε Πούτιν και Ομπάμα να βοηθήσουν ώστε να λυθεί το πρόβλημα στην Ουκρανία ειρηνικά.

«Χωρίς τη βοήθεια, χωρίς τη συνεργασία των ηγετών των δύο χωρών μας αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή στην ιστοσελίδα του ιδρύματός του ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει ουκρανικές ρίζες.

«Σας ζητώ να αδράξετε την ευκαιρία και να κάνετε ένα αποφασιστικό βήμα να βοηθήσετε την Ουκρανία να επιστρέψει στο μονοπάτι της ειρηνικής ανάπτυξης. Πραγματικά στηρίζομαι σε σάς. Οι αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγατεύσεων», πρόσθεσε ο Γκορμπατσόφ.

Η έκκλησή του για περαιτέρω συνομιλίες στην Ουκρανία αντηχούν την άποψη ηγετών, όπως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά της χθες για την βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος.