ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Επικεφαλής επιτροπής για την εθνική ασφάλεια ο πρόεδρος Σι

Κίνα: Επικεφαλής επιτροπής για την εθνική ασφάλεια ο πρόεδρος Σι

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διορίσθηκε επικεφαλής της νέας Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας από το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, γεγονός που αποτελεί την τελευταία ένδειξη ταχείας εδραίωσης της εξουσίας του, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.


Με την κίνηση αυτή, ο κ. Σι τίθεται επικεφαλής μιας επιτροπής που ασχολείται με την αντιμετώπιση των κρίσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σχεδόν ένα μήνα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο κινέζος πρόεδρος θα ηγηθεί μιας ομάδας καθοδήγησης η οποία θα διευθύνει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ και ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ, τρίτος στην κομματική ιεραρχία και επικεφαλής του κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο έχει κυρίως τυπικές αρμοδιότητες, θα είναι αντιπρόεδροι της επιτροπής, έκανε γνωστό μέσω του ιστοτόπου του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η επιτροπή θα περιλαμβάνει επίσης αρκετά άλλα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του ΠΓ του ΚΚ Κίνας, η οποία αποτελεί την κορυφή της εξουσίας στην Κίνα.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πώς θα λειτουργεί η επιτροπή δεν αποσαφηνίσθηκε το Νοέμβριο, όταν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η σύστασή της, ωστόσο η Κίνα έχει υπαινιχθεί πως θα επικεντρώνεται σε εσωτερικά ζητήματα.

Σινολόγοι σημειώνουν πως είναι βασισμένη στο πρότυπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και πως θα ενισχύσει το συντονισμό ανάμεσα στις διάφορες πτέρυγες των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας.