ΚΟΣΜΟΣ

Με σαμπάνια και σολομό ξόρκισαν τη φτώχεια στο Νταβός!

Με σαμπάνια και σολομό ξόρκισαν τη φτώχεια στο Νταβός!

Με 1.600 πανάκριβα μπουκάλια σαμπάνια και 80 κιλά σολομού οι κορυφαίοι μεγιστάνες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να συζητήσουν για τη φτώχεια, και την αναδιανομή του πλούτου.

Η απόλυτη ειρωνεία: Ο Κλάους Σουάμπ, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προσκάλεσε τους 2.500 υψηλούς προσκεκλημένους του, στα 5.000 πόδια των Ελβετικών Άλπεων, εν μέσω τυρού και αχλαδίου και εν μέσω εσπρέσο και σαμπάνιας να συζητήσουν για τα καυτά ζητήματα της ανεργίας.

Το 44ο Παγκόσμιο Φόρουμ ασχολήθηκε φέτος, όλως τυχαίως, με την «Αναμόρφωση του Κόσμου». Για το λόγο αυτό το διάσημο Ξενοδοχείο Steigenberg Grandhotel Belvedere σέρβιρε στους ισχυρούς της γης 1.600 μπουκάλια σαμπάνιας, 3.088 μπουκάλια κρασί, 80 κιλά καπνιστού σολομού, 1.565 πίτσες, 1.350 κουτάκια με σοκολατάκια και 16.805 καναπεδάκια για να μπορούν οι καλεσμένοι να σκέφτονται με γεμάτο το στομάχι.

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους ότι 85 από τα άτομα που μετείχαν στο Φόρουμ έχουν όση περιουσία διαθέτουν 3,5 δισεκατομμύρια φτωχών που προφανώς απουσίαζαν από τις Ελβετικές Άλπεις.

05fe31c1d3f4b21207ee6d6bea2b32b5 XL

Παρά το βαρύ στομάχι οι μεγαλοεπενδυτές δεν ξέχασαν να δηλώσουν την κοινωνική τους ευαισθησία και να εκφράσουν την βαθιά τους ανησυχία η οποία όμως επικεντρώθηκε στον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων λόγω της απληστίας και του ανεξέλεγκτου πλουτισμού που διογκώθηκε εν μέσω κρίσης.

Εν ολίγοις δεν συγκινήθηκαν από το γεγονός ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, αλλά εξέφρασαν τους φόβους τους από την συνεχώς διογκούμενη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των «ακραίων ομάδων» που απορρίπτουν την παγκοσμιοποίηση και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Όλη αυτή η έκδηλη ανησυχία των επενδυτών εκφράζεται βεβαίως με φόντο τις επικείμενες ευρωεκλογές, αφού αν επικρατήσουν ριζοσπαστικές και αντισυστημικές πολιτικές δυνάμεις, η παγκόσμια ελίτ εξουσίας δεν θα μπορέσει να επιτύχει αβρόχοις ποσίν την περίφημη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όπως τουλάχιστον την φαντάζονται οι ισχυροί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρεται: «Το χρόνιο πρόβλημα μεταξύ των εισοδημάτων των πλουσιότερων και εκείνων των φτωχότερων πολιτών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σημαντική ζημιά παγκοσμίως κατά την επόμενη δεκαετία».

Το φόρουμ άνοιξε με τις ευλογίες του Πάπα των φτωχών, ενώ ο ποντίφικας δεν παρέλειψε να ζητήσει από την παγκόσμια ηγεσία να υιοθετήσει μια νέα πολιτική και επιχειρηματική κουλτούρα.

Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον ανεξέλεγκτο πλουτισμό των ολίγων είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με την Oxfam, μια συνομοσπονδία ΜΚΟ που ασχολείται σε παγκόσμιο επίπεδο με θέματα φορολογίας και νομοθεσίας προκύπτει ότι το 1% του πληθυσμού καρπώθηκε το 95% του πλούτου που δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης από το 2009 μέχρι το 2012. Αντίθετα, το 90% του πληθυσμού είναι φτωχότερο από ότι ήταν την προηγούμενη πενταετία.

Διαβάστε επίσης:

Οι ισχυροί του Νταβός δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Κάμερον: Πιστεύουμε στην επαναδιαπραγμάτευση για μείνουμε στην Ε.Ε.

Νταβός: Ανοίγουν οι πύλες του 44ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ