ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε μέλος της ορχήστρας γυναικών του Άουσβιτς

Πέθανε μέλος της ορχήστρας γυναικών του Άουσβιτς

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε χθες η Βιολέτ Ζακέ-Σιλμπερστάιν, μέλος της ορχήστρας γυναικών του Άουσβιτς στο Ίδρυμα Αναπήρων όπου νοσηλευόταν από τον Μάρτιο του 2009.

Η Βιολέτ Σιλμπερστάιν γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1925 στο Πετροσένι της Ρουμανίας από μια οικογένεια Εβραίων της Ουγγαρίας. Το 1943 εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς μαζί με τους γονείς της, τους οποίους δεν ξαναείδε ποτέ.

Η 18χρονη γλίτωσε την εκτέλεση επειδή έπαιζε βιολί και έτσι "στρατολογήθηκε" στην ορχήστρα γυναικών του στρατοπέδου. Οι περίπου 40 γυναίκες μουσικοί έπαιζαν καθημερινά, κατά την άφιξη και την αναχώρηση των Εβραίων στο Άουσβιτς και τα απογεύματα της Κυριακής για να ψυχαγωγούνται οι αξιωματικοί των Ες-Ες.

Τον Οκτώβριο του 1944 η Βιολέτ μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν και λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1945, απελευθερώθηκε από τον βρετανικό στρατό.

Μετά τον πόλεμο η Ζακέ-Σιλμπερστάιν τραγουδούσε σε καμπαρέ στο Παρίσι και την Τουλόν. Το 2005 εξέδωσε το βιβλίο "Οι λυγμοί των βιολιών του θανάτου", ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα για παιδιά.