Ναπολιτάνο: Ανησυχώ για το κοινοβούλιο

Ναπολιτάνο: Ανησυχώ για το κοινοβούλιο

Στην ένταση που επικράτησε στο ιταλικό κοινοβούλιο τις δυο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, κατά την τελετή έναρξης του ιταλικού δικαστικού έτους.

«Είμαι νηφάλιος σε ό,τι με αφορά, αλλά ανησυχώ για το κοινοβούλιο», είπε ο Ιταλός πρόεδρος, αναφερόμενος τόσο στις διαμαρτυρίες των βουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας, όσο και στην απόφαση του κινήματος αυτού να κινήσει την διαδικασία για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της δημοκρατίας για καταστρατήγηση του Συντάγματος και να αποπεμφθεί από το αξίωμα.

Ο Ναπολιτάνο είχε δηλώσει την Πέμπτη σχετικά με την πρωτοβουλία για την αποπομπή του ότι «θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος».

Το M5S υποστηρίζει ότι ο Ιταλός πρόεδρος ευθύνεται για απόκρυψη στοιχείων περί διαπραγμάτευσης του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα της Σικελίας την δεκαετία του 1990.

Η πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών θεωρεί ότι είναι απίθανο να κατηγορηθεί ο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος ή ακόμη περισσότερο για εσχάτη προδοσία, αφού η διαδικασία αποπομπής ακολουθείται μόνο υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.