ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Παραίτηση του επικεφαλής της δημόσιας υγείας

Ιταλία: Παραίτηση του επικεφαλής της δημόσιας υγείας

Ο επικεφαλής του δημόσιου ιδρύματος κοινωνικών ασφαλίσεων και συντάξεων της Ιταλίας παραιτήθηκε σήμερα, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε λόγω των καταγγελιών περί σύγκρουσης συμφερόντων και παρατυπίες στην καταβολή συντάξεων, μια υπόθεση που προκάλεσε αμηχανία στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα.


Ο Αντόνιο Μαστραπάσκουα, ο επικεφαλής του INPS, παραιτήθηκε αφού η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου χθες Παρασκευή που αναφέρει ρητώς ότι δεν επιτρέπεται σε ανώτατα στελέχη οργανισμών του δημοσίου να διατηρούν ταυτόχρονα θέσεις σε πάνω από ένα διοικητικό συμβούλιο, αφού αυτό δυνητικά δημιουργεί συγκρούσεις συμφέροντος.

Ο Μαστραπάσκουα επικρίθηκε έντονα αυτή την εβδομάδα όταν έγινε γνωστό πως δικαστήριο της Ρώμης διεξάγει έρευνα σχετικά με ένα ιδιωτικό νοσοκομείο του οποίου είναι ο γενικός διευθυντής και το οποίο φέρεται να επιδιδόταν σε παράνομες χρεώσεις και να καθυστερούσε την καταβολή συντάξεων.
Ο Μαστραπάσκουα, ένας τεχνοκράτης που δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα, βρισκόταν στα διοικητικά συμβούλια και στις διοικούσες επιτροπές διαφόρων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων κι οργανισμών. Μέσα ενημέρωσης τον έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα ένα πρόσωπο που εξασφάλιζε αθέμιτα οφέλη από τη θέση και το ρόλο του στην δημόσια διοίκηση.

Την Τετάρτη, ο Μαστραπάσκουα είχε αρνηθεί ότι διέπραξε ο,τιδήποτε επιλήψιμο και πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Αλλά η θέση του έγινε πολύ πιο δύσκολη όταν κοινοβουλευτικοί οι οποίοι πρόσκεινται στον Ματέο Ρέντσι, τον γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος —του μεγαλύτερου της κυβέρνησης, στο οποίο ανήκει και ο πρωθυπουργός Λέτα— δήλωσαν ότι θα όφειλε να αποχωρήσει. Το σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση χθες στο κοινοβούλιο φαινόταν να στοχοθετεί απευθείας τον Μαστραπάσκουα.

«Νομίζω ότι ο Μαστραπάσκουα έκανε μια σοφή επιλογή», δήλωσε ο Λέτα νωρίτερα σήμερα, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Αμπού Ντάμπι. «Αντιλήφθηκε το πνεύμα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, ότι δεν μπορείς να βρίσκεσαι σε τέτοιες σημαντικές θέσεις χωρίς μια σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης».
Ο Μαστραπάσκουα ήταν επικεφαλής του INPS από το 2008. Ανάμεσα στις άλλες θέσεις που διατηρούσε ήταν και αυτή του αντιπροέδρου της ιδιωτικής εταιρείας είσπραξης φόρων Equitalia.

Την περασμένη Κυριακή, η υπουργός Γεωργίας Νούντσια ντε Τζιρόλαμο έγινε η δεύτερη της κυβέρνησης Λέτα που υπέβαλε την παραίτησή της, αφού ήλθε στην δημοσιότητα η καταγραφή μια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της στην οποία υποσχόταν την παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων στην περιοχή Μπενεβέντο της νότιας Ιταλίας, όπου εκλέγεται.