ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας από Ε.Ε. και ΗΠΑ

Σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας από Ε.Ε. και ΗΠΑ

Σχέδιο "σημαντικής βραχυπρόθεσμης βοήθειας" για την Ουκρανία επεξεργάζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως ανέφερε την Κυριακή η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Η κ. Άστον μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ότι το πακέτο θα στοχεύει στην ενίσχυση της Ουκρανίας η οποία μέσα από μια μεταβατική περίοδο προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να εγκρίνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος .

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες "αναπτύσσουν ένα σχέδιο - ένα ουκρανικό σχέδιο- που εξετάζει τι πρέπει να κάνουμε σε διάφορα μέρη της οικονομίας αυτή τη στιγμή για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα", ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις της Άστον στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που γίνεται στο Μόναχο.

Η Ουκρανία συγκλονίζεται από μαζικές αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξ αιτίας της απόρριψης από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο, υπέρ των στενότερων δεσμών της χώρας του με τη Ρωσία. Η Ουκρανία "κέρδισε" τη ρωσική υπόσχεση για οικονομική ενίσχυση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχυθεί η πάσχουσα οικονομία της. Αλλά όταν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποκύπτοντας στις πιέσεις των διαδηλωτών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει έως ότου σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της οικονομικής συμφωνίας.

Η Άστον από την πλευρά της διευκρίνισε ότι το ποσό της προτεινόμενης δέσμης οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όπως είπε " το ποσό δεν θα είναι μικρό". Ανέφερε επίσης ότι το πακέτο μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο "ρευστό", αλλά θα μπορούσε επίσης να περιέχει "εγγυήσεις" ή βοήθεια σχετικά με τις επενδύσεις ή την στήριξη του ουκρανικού νομίσματος, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω.

Σε αντίθεση με προηγούμενες υποσχέσεις για βοήθεια από την πλευρά της ΕΕ, το συγκεκριμένο πακέτο δεν θα εξαρτηθεί από την επίτευξη συμφωνίας της Ουκρανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε επίσης η Κάθριν Άστον η οποία επισκέφθηκε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και αναμένεται να επιστρέψει στο Κίεβο την Τρίτη.