ΚΟΣΜΟΣ

Τριάντα «επικίνδυνοι» Καναδοί μάχονται στη Συρία

Τριάντα «επικίνδυνοι» Καναδοί μάχονται στη Συρία

Τουλάχιστον 130 Καναδοί εμπλέκονται σε «τρομοκρατικές» δραστηριότητες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 30 ατόμων που είναι σήμερα μαχητές στη Συρία, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής των καναδικών υπηρεσιών κατασκοπείας, Μισέλ Κολούμπ, ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.

Επικαλούμενος μια «ανησυχητική τάση», το αφεντικό της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας του Καναδά ( CSIS ), προειδοποίησε ότι « η επιστροφή στον Καναδά αυτών των τρομοκρατών ( μπορεί να ) είναι μια πιο άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Είτε κατά τη διάρκεια της αιματηρής ομηρίας του διυλιστηρίου στην Αλγερία το περασμένο έτος, είτε σε επιθέσεις των πολιτοφυλάκων Σεμπάμ στη Σομαλία ή στην καταπολέμηση ομάδων τζιχαντιστών στη Συρία , πολλοί Καναδοί έχουν συμμετοχή σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ - Κάιντα. Αλλά θα ήταν «παραπλανητικό» να αποκαλούμε «ξένους μαχητές» κάθε ένα από τους περίπου 130 Καναδούς που είναι σήμερα στο εξωτερικό και διεξάγουν «εξτρεμιστικές δραστηριότητες », σημείωσε ο κ. Κολούμπ .

Στην πραγματικότητα, είπε στην επιτροπή της Γερουσίας για την Εθνική Ασφάλεια και την Άμυνα, «ορισμένοι συμμετέχουν μέσω χρηματοδότησης και άλλοι παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη». Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο της CSIS αναφέρεται στον αριθμό των Καναδών που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Το καναδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο το 2012 που ποινικοποίησε τα ταξίδια στο εξωτερικό για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, παρ 'όλα αυτά, ο επικεφαλής των καναδικών υπηρεσιών κατασκοπείας, έκανε έκκληση για την ενίσχυση του νομοθετικού "οπλοστασίου" για να επιτρέψει τη δημιουργία «ενός συστήματος πληροφόρησης» που θα βοηθήσει να «καλυφθούν τα κενά» σχετικά με τους πολίτες που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για συμμετοχή σε εξτρεμιστικές ομάδες.