ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πιέζει την κυβέρνηση ο Ρέντσι

Ιταλία: Πιέζει την κυβέρνηση ο Ρέντσι

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι κλιμάκωσε σήμερα την πίεση στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα καλώντας τον να αποσαφηνίσει για πόσο η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, ενόψει μιας ιδιαίτερα κρίσιμης εβδομάδας.


Ο ανάδειξη του 39χρονου δημάρχου της Φλωρεντίας στην ηγεσία του PD, στο οποίο ανήκει και ο Λέτα, περιέπλεξε τη θέση του πρωθυπουργού της τρίτης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο Ρέντσι ασκεί όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση, παρότι δεν είναι καν εκλεγμένος στη Βουλή, επικρίνοντας συχνά τον Λέτα και απαιτώντας την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός του PD στις επόμενες εκλογές, αλλά αρνείται ότι υπονομεύει εκ προθέσεως την κυβέρνηση.
Ο Ρέντσι κάλεσε τον Λέτα είτε να δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία έως τον Οκτώβριο, είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση χωρίς καταφυγή στις κάλπες, που θα παραμείνει στην εξουσία ως το 2018.

Όταν αναλάμβανε να ηγηθεί μιας άβολης κυβέρνησης συνασπισμού κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς τον Απρίλιο του 2013, ο Λέτα μιλούσε περί ενός χρονοδιαγράμματος 18 μηνών για την προώθηση μεταρρυθμίσεων ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, αν και δυνητικά η πενταετής θητεία του Λέτα δεν ολοκληρώνεται παρά το 2018.

«Είναι πολύ απλό. Εάν η κυβέρνηση τιμήσει τις δεσμεύσεις της, έχει οκτώ μήνες μπροστά της και θα συνεργαστούμε, όπως είναι το σωστό», είπε ο Ρέντσι στην εφημερίδα La Stampa.

«Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, ή εάν θέλουν να πάμε σε εκλογές αμέσως, ή μόλις έχουμε ένα νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να το πουν», συνέχισε ο Ρέντσι, αναφερόμενος στα μέλη της κυβέρνησης.

Ο γραμματέας του PD δεν διευκρίνισε εάν αναμένει ή όχι να συμπεριληφθεί στα μέλη της κυβέρνησης σε περίπτωση που συμφωνηθεί να γίνει ανασχηματισμός. Ορισμένοι υποδεικνύουν πως αυτό θα συνέβαλε να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα, αφού ο Ρέντσι θα έχει συμφέρον αυτή να παραμείνει στην εξουσία.
Υπάρχει η δυνατότητα να σχηματίζονται κυβερνήσεις στην Ιταλία χωρίς την διεξαγωγή εκλογών: ο πρόεδρος της δημοκρατίας ζητεί από κάποιον πολιτικό ηγέτη να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα εάν στηριχθεί από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.