ΚΟΣΜΟΣ

Ναπολιτάνο: Ανυπόστατες οι «παρασκηνιακές παρεμβάσεις» μου

Ναπολιτάνο: Ανυπόστατες οι «παρασκηνιακές παρεμβάσεις» μου

«Καπνό χωρίς φωτιά» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, σε επιστολή του προς την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Άλαν Φρίντμαν, σχετικά με «παρασκηνιακές διεργασίες και επαφές» του που οδήγησαν, τον Νοέμβριο του 2011, στο να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο Μάριο Μόντι.


Ο Φρίντμαν, σε μια δημοσιογραφική έρευνα που βασίστηκε σε σειρά συνεντεύξεων, υποστήριξε ότι ο Ναπολιτάνο είχε αρχίσει να προϊδεάζει τον Μόντι για την πιθανότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας και διαδοχής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη πέντε μήνες πριν αναγκασθεί ο ηγέτης της ιταλικής κεντροδεξιάς να υποβάλει την παραίτησή του.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναφέρω ότι έκανα δεκτό τον κ. Μόντι πολλές φορές κατά την διάρκεια του 2011, όχι μόνον το καλοκαίρι, εκτιμώντας ιδίως την φιλοευρωπαϊκή του στράτευση», επισήμανε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Ναπολιτάνο πρόσθεσε ότι στο δύσκολο 2011 για την Ιταλία αλλά και την Ευρώπη «ο Μόντι αποτελούσε μια πολύτιμη εφεδρεία που έπρεπε να έχουμε πάντα υπόψη μας, ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις ικανότητές του σε περίπτωση ανάγκης για την διακυβέρνηση της χώρας».

Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κεντροδεξιά συμμαχία που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2008, αργά αλλά σταθερά αποδυναμωνόταν, ενώ αναφέρεται αναλυτικά «στην επιστολή που εστάλη στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τον Αύγουστο του 2011 από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι».

Ο Ναπολιτάνο πρόσθεσε ότι «την 8η Νοεμβρίου του 2011 η Βουλή καταψήφισε τον ισολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ότι «την ίδια ημέρα ο Μπερλουσκόνι συναίνεσε στο να παραιτηθεί αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο 88χρονος Ιταλός πρόεδρος ανέφερε τέλος ότι «στην συνέχεια διαπίστωσε ότι είχε προκύψει ευρεία αποδοχή (της υποψηφιότητας) του Μάριο Μόντι», τον οποίο στο μεταξύ είχε ορίσει ισόβιο γερουσιαστή, ενώ χαρακτηρίζει την όποια θεωρία συνωμοσίας «μόνον καπνό χωρίς φωτιά, λόγια άνευ περιεχομένου».