ΚΟΣΜΟΣ

«Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες για τη Συρία»

«Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες για τη Συρία»

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση δεν σημειώνουν πρόοδο, σύμφωνα με τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι.

«Η έναρξη των συνομιλιών αυτή την εβδομάδα είναι όσο επίπονη ήταν και την πρώτη εβδομάδα. Δεν σημειώνουμε πολλή πρόοδο», δήλωσε ο Μπραχίμι έπειτα από την κοινή συνάντησή του με τις αντιπροσωπείες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών.

«Φυσικά για να προχωρήσει πραγματικά η διαπραγμάτευση χρειαζόμαστε συνεργασία κι από τις δυο πλευρές εδώ και πολλή υποστήριξη απ' έξω», πρόσθεσε.

Ο Μπραχίμι, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με ανώτατους Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες στη Γενεύη την Παρασκευή, είπε πως σχεδιάζει να υποβάλει μια αναφορά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Νωρίτερα, η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία είχε αναφέρει ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάποια ατζέντα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη κι είχε επιρρίψει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην άρνηση της αντιπολίτευσης να συζητήσει σχετικά με το ζήτημα της «τρομοκρατίας».

«Άλλη μια ημέρα χάθηκε διότι οι αντιπρόσωποι του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού επέμειναν ότι τρομοκρατία στη Συρία δεν υπάρχει και δεν ήθελαν να συζητήσουν για το ζήτημα», είπε ο Φάισαλ Μέκνταντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επίσημης συριακής κρατικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη.

Το ζήτημα «αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για κάθε Σύρο. Έπειτα από αυτό, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ο,τιδήποτε», πρόσθεσε ο Μέκνταντ.