ΚΟΣΜΟΣ

Νέος συναγερμός στη Φουκουσίμα-Ρωγμή στον αντιδραστήρα2

Νέος συναγερμός στη Φουκουσίμα-Ρωγμή στον αντιδραστήρα2
Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία. Σήμερα εντοπίστηκε ρωγμή στον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου..

Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία. Σήμερα εντοπίστηκε ρωγμή στον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα, ανακοίνωσε η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.

Αξιωματούχοι της TTEPCO δήλωσαν πως η ρωγμή που εντοπίστηκε στο τσιμεντένιο αυλάκι κάτω από τον αντιδραστήρα ίσως να είναι η αιτία της πρόσφατης μόλυνσης της θάλασσας ανοικτά των βορειο-ανατολικών ακτών.

Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα. Δεν είναι ακόμα σαφές αν το νερό προέρχεται από τον ίδιο τον αντιδραστήρα ή διαρρέει από το αυλάκι αυτό και χύνεται στη θάλασσα.

Ο Χιντέχικο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η TEPCO σκοπεύει να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στο αυλάκι για να κλείσει τη ρωγμή.

"Με τα επίπεδα ραδιενέργειας να αυξάνονται στη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο προσπαθήσαμε να επιβεβαιώσουμε τους λόγους και στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε σε ανάλυση δειγμάτων τόσο από το νερό στο αυλάκι, όσο και από τη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι μέχρι να μελετήσουμε τα αποτελέσματα", επισήμανε ο ίδιος.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα στείλει δύο εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία για να λάβει πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1) που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Δύο εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ θα συναντηθούν με Ιάπωνες αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα πυρηνικής ενέργειας από τις 4 Απριλίου και μετά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που ανήρτησε χθες στον ιστότοπό της η υπηρεσία.

Η ΙΑΕΑ έχει ήδη στείλει εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία οι οποίοι ελέγχουν τα επίπεδα ραδιενέργειας.

"Η Υπηρεσία, σε συμφωνία με την ιαπωνική κυβέρνηση, θα στείλει δύο εμπειρογνώμονες σε θέματα πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

"Στόχος αυτής της επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες της Ιαπωνίας και η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των αντιδραστήρων στο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται και τα μελλοντικά σχέδια για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του ατυχήματος", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επισκέφτηκε για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες την περιοχή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας που επλήγη από το καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Καν έφτασε με ελικόπτερο από το Τόκιο στο μικρό λιμάνι Ρικουζετακάτα (περιφέρεια της Ιουάτε) που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης έχασαν τη ζωή τους και 1.300 αγνοούνται.

Ρoή Ειδήσεων