ΚΟΣΜΟΣ

Συγγνώμη ζητάει τώρα ο «Ιάπωνας Μπετόβεν»

Συγγνώμη ζητάει τώρα ο «Ιάπωνας Μπετόβεν»

Ο «Ιάπωνας Μπετόβεν», ο κωφός συνθέτης που πρόσφατα παραδέχτηκε ότι κάποιος άλλος συνέθετε τα έργα του, υποστήριξε σήμερα ότι έχει ανακτήσει ένα μέρος της ακοής του εδώ και τρία χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής της μουσικής Τακάσι Νιιγκάκι αποκάλυψε ότι εδώ και 18 χρόνια έγραφε τις συνθέσεις που παρουσιάζονταν ως έργα του κωφού Μαμόρου Σαμουραγκότσι, συμπεριλαμβανομένου και του πιο γνωστού κομματιού του, της Συμφωνίας της Χιροσίμα.

«Εδώ και περίπου τρία χρόνια η ακοή μου επανήλθε σε σημείο που κάποιες φορές μπορώ να ακούσω λέξεις εάν κάποιος μιλάει καθαρά και αργά κοντά στα αυτιά μου, αν και ο ήχος ακούγεται πνιχτός» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σαμουραγκότσι ο οποίος έχασε την ακοή του σε ηλικία 35 ετών.

«Ήταν ένα μυστικό που είχαμε μεταξύ μας», συνέχισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Νιιγκάκι ήταν ο πραγματικός συνθέτης.

«Δεν το είχα πει ούτε στη γυναίκα μου γιατί φοβόμουν ότι η αποκάλυψη θα μου κατέστρεφε τη ζωή. Ντρέπομαι βαθιά που έζησα μια ζωή στο ψέμα», τόνισε.

Ο Σαμουραγκότσι ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 καθώς για την ενίσχυσή τους είχαν οργανωθεί συναυλίες με τα έργα του. «Λυπάμαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί πρόδωσα και πλήγωσα πολλούς ανθρώπους», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νιιγκάκι αποκάλυψε το μυστικό όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ιάπωνας αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ Νταϊσούκε Τακαχάσι σκοπεύει να χρησιμοποίησει τη μουσική από τη Συμφωνία της Χιροσίμα για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.