ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Ερωτευτείτε, αλλά μην πέσετε στη θάλασσα

Φιλιππίνες: Ερωτευτείτε, αλλά μην πέσετε στη θάλασσα

Οι υπηρεσίες διάσωσης είναι σε ετοιμότητα σήμερα στον Κόλπο της Μανίλας για να σώσουν τους τρελά ερωτευμένους που μπορεί να παραπατήσουν και να πέσουν στη θάλασσα παρασυρμένοι από τη γλυκύτητα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι αρχές αναμένουν μεγάλη κίνηση σε αυτή την πλευρά του Κόλπου με τη δύση του ηλίου, μόλις τα ζευγάρια ανεβούν στις θαλαμηγούς και τα κρουαζιερόπλοια για ένα δείπνο κάτω από τα αστέρια σε άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα.

"Εκατοντάδες ερωτευμένοι αναμένεται να καταφθάσουν στον Κόλπο έως τα μεσάνυχτα και ο μεγάλος κίνδυνος είναι μήπως οι άνθρωποι πέσουν στη θάλασσα", δήλωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής Αρμάντο Μπαλίλο. "Δεν μπορούμε να στερήσουμε από τον κόσμο το ρομαντισμό του την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά καλούμε τους πολίτες να επιδείξουν περισσότερη προσοχή στην ασφάλειά τους και στους κινδύνους του σημείου όπου βρίσκονται".

"Θα πρέπει μόνο να κοιτάζονται στα μάτια και να δείχνουν την τρυφερότητά τους", πρόσθεσε αστειευόμενος.

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γιορτή στις Φιλιππίνες, μια χώρα 90 εκατομμυρίων κατοίκων, καθολικών στην πλειοψηφία τους, και πολλά είναι τα ζευγάρια που ετοιμάζουν ρομαντικές εξόδους με την ευκαιρία αυτή.

Στον αντίποδα του εορταστικού αυτού κλίματος, οι ισλαμικές αρχές στη γειτονική Μαλαισία κατήγγειλαν τη σημερινή ημέρα ως φυτώριο ηθικής διαφθοράς της νεολαίας, αλκοολισμού και αμβλώσεων.

"Οι ομαδικοί αυτοί εορτασμοί συνιστούν μια πύλη που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα κακά της κοινωνίας όπως η εξαπάτηση, οι ψυχικές διαταραχές, ο αλκοολισμός, η άμβλωση, η εγκατάλειψη παιδιών, ενώ ευνοεί την ηθική κατάπτωση των νέων", τονίζει το υπουργείο Ισλαμικής Ανάπτυξης στο επίσημο κήρυγμά του το οποίο διένειμε στα τζαμιά.

Το Ισλάμ είναι η θρησκεία της Μαλαϊκής Ομοσπονδίας, της οποίας τουλάχιστον το 60% των 28 εκατομμυρίων κατοίκων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, περί το 20% βουδιστές και 10% χριστιανοί.

Το 2011 εκατό άνθρωποι είχαν συλληφθεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Κουάλα Λουμπούρ και στην περιοχή Σελανγκόρ της κεντρικής Μαλαισίας με την κατηγορία της "υπερβολικά στενής εγγύτητας". Ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει σε κάθε πιστό της μουσουλμανικής θρησκείας να βρεθεί μόνος συντροφιά με πρόσωπο του αντίθετου φύλου χωρίς αυτοί να συνδέονται με τα δεσμά του γάμου.