Στους τρεις οι νεκροί από την κακοκαιρία στη Βρετανία

Στους τρεις οι νεκροί από την κακοκαιρία στη Βρετανία

Τρεις ήταν τελικά οι νεκροί μέχρι το βράδυ του Σαββάτου από το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη Βρετανία.

Μεταξύ των νεκρών είναι μια γυναίκα που έχασε τη ζωή της το βράδυ της Παρασκευής στο Λονδίνο από τη μερική κατάρρευση κτιρίου πάνω στο όχημά της όπου τραυματίστηκε και ένας συνεπιβάτης, ένας 80χρονος άνδρας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου που σκοτώθηκε όταν ένα τεράστιο κύμα έσπασε ένα φινιστρίνι του πλοίου και ένας 65χρονος στην Ιρλανδία, ο οποίος εργαζόταν στις τηλεπικοινωνίες που σκοτώθηκε στο Κορκ, όταν προσπάθησε να ισιώσει έναν πυλώνα ο οποίος έπεσε πάνω του, χτυπώντας τον στο κεφάλι.

Εκτός του νεκρού άνδρα στο κρουαζιερόπλοιο «Μάρκο Πόλο» που δέχτηκε την δύναμη των κυμάτων στη Μάγχη, ανοικτά των ακτών της Βρετάνης, αρκετοί άλλοι μεταξύ των 735 επιβατών, κυρίως Βρετανοί, τραυματίστηκαν . Το πλοίο που αναμένεται την Κυριακή στη νοτιοανατολική Αγγλία, επέστρεφε από κρουαζιέρα στην Καραϊβική.

Υπό την απειλή της ραγδαίας ανόδου της στάθμης των νερών του Τάμεση τις αμέσως επόμενες ώρες ζουν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων -κυρίως- παραποτάμιων περιοχών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η άνοδος της στάθμης των νερών του Τάμεση θα μπορούσε να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ ανά περιοχές.

Τουλάχιστον 115.000 σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 85.000 σπίτια ήταν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με τα 140.000 σπίτια το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την εταιρεία Energy Networks Association (ΕΝΑ) .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε το Σάββατο, ένα χωριό δυτικά του Λονδίνου, όπου οι στρατιώτες βοηθούν τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την άνοδο των υδάτων με την δημιουργία πρόχειρων φραγμάτων με σάκους άμμου. «Αυτό που κάνουμε για τις επόμενες 24 ώρες είναι ζωτικής σημασίας, διότι, δυστυχώς, η στάθμη του νερού θα αυξηθεί και πάλι», ανέφερε.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές έχουν επηρεαστεί εξ αιτίας κατολισθήσεων και ξεριζωμένων δέντρων, παρόλο που η κατάσταση βελτιώθηκε πολύ τις τελευταίες ώρες.

Ισχυροί άνεμοι εντάσεως 130 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές συνεχίστηκαν το Σάββατο στη νοτιοδυτική Αγγλία και τη νότια Ουαλίας. Μικρή ανάπαυλα αναμένεται την Κυριακή.