Έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Β. Κορέα

Έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Β. Κορέα

Λεπτομερή έκθεση σχετικά με τι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, είναι έτοιμα να δημοσιοποιήσουν τα Ηνωμένα Έθνη μετά από έναν χρόνο έρευνας.

Ωστόσο άτομα που έχουν αυτομολήσει από τη χώρα και εμπειρογνώμονες είναι βαθιά δύσπιστοι ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έχει κάποια επίδραση στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Η εξεταστική επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για ενδεχόμενη ποινική δίωξη κατά του καθεστώτος της απομονωμένης χώρας.

Ο Μάικλ Κίρμπι, πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος της Αυστραλίας ο οποίος προεδρεύει της ανεξάρτητης έρευνας, δήλωσε μετά τα προκαταρκτικά συμπεράσματα ότι οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας έχουν περάσει «ανείπωτες βαρβαρότητες», συγκρίνοντας τις συνθήκες κράτησης σε αυτή τη χώρα, με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που αποκαλύφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι κάθε προσπάθεια να κινηθούν διαδικασίες μετά τη δημοσιοποίηση θα μπλοκαριστεί από την Κίνα. Η ίδια η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει κάθε κριτική πάνω στη στάση της στα ανθρώπινα δικαιώματα ως «συνωμοσία των ΗΠΑ».