Αρνητική η Κίνα στο ενδεχόμενο παραπομπής της Βόρειας Κορέας στο ΔΠΠ

Αρνητική η Κίνα στο ενδεχόμενο παραπομπής της Βόρειας Κορέας στο ΔΠΠ

Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην ενδεχόμενη παραπομπή της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται από μία επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ.


Η Επιτροπή καλεί στην έκθεση των συμπερασμάτων της το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει στο ΔΠΔ την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας προκειμένου οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων να λογοδοτήσουν.

Η Κίνα αντέδρασε πριν από την επίσημη δημοσίευση της έκθεσης της ερευνητικής επιτροπής, εκφράζοντας εκ των προτέρων την αποδοκιμασία της για μία ενδεχόμενη παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Δεν έχω δει η ίδια αυτήν την έκθεση, όμως η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη: τα θέματα που προκύπτουν σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να επιλύονται χάρη σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που στηρίζεται στην αρχή της ισότητας» δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσουνγίνγκ Χουάν.
«Το να καταθέσουμε αυτήν την έκθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν θα βοηθήσει στο να επιλύσουμε το θέμα των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε μια δεδομένη χώρα» προσέθεσε η εκπρόσωπος.