ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Στηρίζουν Βρετανία και Νορβηγία τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Κολομβία: Στηρίζουν Βρετανία και Νορβηγία τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και της Νορβηγίας Μπόρτζ Μπέρντε εξέφρασαν τη Δευτέρα τη στήριξή τους στην ειρηνευτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, στην Μπογκοτά.


«Ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους επικεφαλής της διπλωματίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας. Τόσο για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας όσο και για την ενίσχυση των ευκαιριών για επενδύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος Σάντος εκφράζοντας την ικανοποίησή του με μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter καθώς δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις.

Η Νορβηγία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Κούβα μεταξύ της επίσημης κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που είναι η παλαιότερη αντάρτικη ομάδα της Λατινικής Αμερικής καθώς δρα από το 1964. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται από το Νοέμβριο του 2012 στην Αβάνα σε μια τελική προσπάθεια επίλυσης μιας σύγκρουσης που έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και 4,5 εκατ. εκτοπισμένους.

Μετά από τις συνομιλίες με την ομόλογό του της Κολομβίας Μαρία Άντζελα Χόλγκουιν, ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στην Μπογκοτά επαναβεβαίωσε «την ισχυρή δέσμευση της Νορβηγίας να συνεχίσει το ρόλο της ως διαμεσολαβητής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος συμμετείχε επίσης σε ένα φόρουμ για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας, αναμένεται μετά τη Κολομβία να επισκεφτεί τη Βραζιλία.