ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μεταβαίνουν στο Κίεβο

Τρεις ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μεταβαίνουν στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ «ανακωχή» με την αντιπολίτευση πριν από την άφιξη τριών κορυφαίων ευρωπαίων διπλωματών στο Κίεβο και ενώ η απειλή των δυτικών κυρώσεων επικρέμεται πάνω από το καθεστώς του, στον απόηχο της φονικής βίας που άφησε 26 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.


Η ουκρανική πρωτεύουσα θα είναι σήμερα η κεντρική σκηνή μιας έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, με την ταυτόχρονη άφιξη των ηγετών της γερμανικής, της γαλλικής και της πολωνικής διπλωματίας, καθώς επίσης και ενός ανώτερου ρώσου αξιωματούχου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε «την εκεχειρία και την επανέναρξη των συνομιλιών για να σταματήσει η αιματοχυσία» μετά από μια συνάντηση με τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης . «Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίεβο όπου ταυτόχρονα θα φτάσουν ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ – Βάλτερ Στέινμαγερ και ο πολωνός συνάδελφός τους Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πριν από την αναχώρηση τους για τις Βρυξέλλες όπου θα μεταφέρουν τις θέσεις του ουκρανού προέδρου στους υπόλοιπους ευρωπαίους ομολόγους τους, σε μια έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».