ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία συμφώνησαν Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευση στην Ουκρανία

Εκεχειρία συμφώνησαν Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία κηρύσσει «εκεχειρία» και αναγγέλλει την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση, μία ημέρα μετά τα επεισόδια βίας χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν το Κίεβο κι είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων.

Παράλληλα, ανήγγειλε την επανέναρξη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση , η οποία δηλώνει ότι το μόνο της αίτημα είναι η αποχώρηση του Γιανούκοβιτς στην εξουσία.

Έπειτα από μία συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης, «οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία στην ανακοίνωσή της αυτή.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε την παραμονή της επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας στη χώρα, ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- φαίνεται να σημαίνει ότι τα ΜΑΤ δεν θα κινηθούν απόψε εναντίον του καταυλισμού των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

oukrania2
oukrania5

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ανέβασε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του το κόμματός του Batkivshchyna (Πατρίδα), στην οποία αναφέρει : "Η κατάληψη της Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας), την οποία είχαν προγραμματίσει για απόψε οι αρχές, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί. Αποφασίσαμε ανακωχή καθώς το κυριότερο θέμα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής" .

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είχαν προηγηθεί αυστηρές προειδοποιήσεις για κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, σε περίπτωση που η ηγεσία χρησιμοποιήσει αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών και πιεστικές εκκλήσεις για επανάληψη του διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Στο κέντρο του Κιέβου, οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς ωστόσο παραμένουν αποφασισμένοι στα οδοφράγματα μέχρι την τελική νίκη και δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τον Γιανούκοβιτς.

Αναμένονται οι εξελίξεις καθώς και οι αντιδράσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Δείτε εικόνα LIVE από το Κίεβο:

Στο Κίεβο σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας

Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας εκδόθηκε την παραμονή της άφιξης στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση, πριν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων.«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».

Διαβάστε επίσης:

Τρεις ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μεταβαίνουν στο Κίεβο

ΗΠΑ: Απαγορεύουν τη χορήγησης βίζας σε 20 ουκρανούς αξιωματούχους

Ομπάμα και Χάρπερ συμφωνούν πως η «εκεχειρία» είναι θετικό βήμα

Ο Ράσμουσεν προειδοποιεί: Μην παρέμβει ο στρατός στην Ουκρανία

Ουκρανία: Επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν για την αποκλιμάκωση της βίας

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ-Βίντεο με εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλώτριας στο Κίεβο

Σκηνικό εμφυλίου στην Ουκρανία (pics+video)