Πολωνός ΥΠΕΞ προς διαδηλωτές: Συμφωνήστε ή θα πεθάνετε

Πολωνός ΥΠΕΞ προς διαδηλωτές: Συμφωνήστε ή θα πεθάνετε

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που υπέγραψαν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Ουκρανίας.

Σάλο προκαλεί βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και εμφανίζει τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, να απευθύνει ένα κυνικό τελεσίγραφο προς τους εκπροσώπους των διαδηλωτών, ώστε να συμφωνήσουν στο σχέδιο Γιανουκόβιτς.

Συγκεκριμένα, φέρεται να λέει, σύμφωνα με το ITV News, μπροστά στην κάμερα: «Εάν δεν υποστηρίξετε τη συμφωνία θα έχετε στρατιωτικό νόμο και τον στρατό, θα πεθάνετε όλοι».

Δείτε το βίντεο:

Άνοιξε ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο

Σε τεράστιας σημασίας νίκη για το αντιπολιτευόμενο κίνημα της Ουκρανίας στη σκιά της εξέγερσης που βάφτηκε στο αίμα, η Βουλή ψήφισε υπέρ τροποποίησης του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο, έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες που καταγγέλλονταν από την ουκρανική αντιπολίτευση και τη Δύση ως πολιτικά υποκινούμενες από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης και την απομάκρυνση του κινδύνου διολίσθησης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας σε εμφύλιο σπαραγμό, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε (με 310 ψήφους υπέρ έναντι 54 κατά) υπέρ της αποποινικοποίησης της βασικής κατηγορίας βάσει της οποίας φυλακίστηκε η Τιμοσένκο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ένοχη για κανένα ποινικό αδίκημα.

Δείτε εικόνα LIVE: 

«Ελεύθερη Γιούλια, ελεύθερη Γιούλια!» φώναζαν μετά την ψηφοφορία βουλευτές της αντιπολίτευσης, η οποία επισημαίνει πως η τροποποίηση στον ποινικό κώδικα εναρμονίζει τον ουκρανικό νόμο με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απεμπολεί νόμους της σοβιετικής εποχής που επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στην εξουσία να καταστρέφουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Ουκρανία: Αποφυλακίζεται η Τιμοσένκο

Δεν κατέστη άμεσα σαφές πότε θα αποφυλακιστεί η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης από τη φυλακή στην ανατολική πόλη Καρκίβ όπου κρατείται.

Βασική αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Γιούλια Τιμοσένκο ηττήθηκε οριακά στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2010. Καταδικάστηκε το 2011 σε επταετή ποινή κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου που είχε συναφθεί με τη Ρωσία επί πρωθυπουργίας της έπειτα από μία δίκη που καταγγέλθηκε ως πολιτικά υποκινούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που υπέγραψαν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

* Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004.
Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

* Κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

* Τροποποίηση του Συντάγματος.
Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

slide 338384 3450291 free

* Προεδρικές εκλογές.
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.
Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.

* Έρευνες.
Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

* Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων.
Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.
Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.
Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Διαβάστε επίσης:

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή σήμερα «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο

Κίεβο: Πυροβολισμοί στις πλατείες και άγριο ξύλο στη Βουλή (vid)

«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει

Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα

Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση