ΚΟΣΜΟΣ

Ουγκάντα: Υπογράφεται σήμερα ο νόμος για τη δίωξη των ομοφυλοφίλων

Ουγκάντα: Υπογράφεται σήμερα ο νόμος για τη δίωξη των ομοφυλοφίλων

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσεβένι θα υπογράψει σήμερα τον νόμο δίωξης της ομοφυλοφιλίας παρά τη διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η ψήφισή του από το κοινοβούλιο της χώρας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας.


"Ο πρόεδρος θα υπογράψει τον νόμο στις 11.00. Θέλει να τον υπογράψει ενώπιον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για να δείξει ότι η Ουγκάντα διατηρεί την ανεξαρτησία της απέναντι στις δυτικές πιέσεις και προκλήσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οφουόνο Οπόντο.

Ο νόμος ψηφίσθηκε από το κοινοβούλιο στο τέλος του 2013 βάσει "γνωμοδότησης ιατρικών εμπειρογνωμόνων" που αποφάνθηκαν ότι "η ομοφυλοφιλία δεν είναι γενετικής προέλευσης , αλλά κοινωνική επιλογή συμπεριφοράς", σύμφωνα με μήνυμα του Οπόντο στο Twitter.

Η ισχύουσα από την εποχή της αποικιοκρατίας νομοθεσία στην Ουγκάντα, προβλέπει ποινές φυλάκισης "για παρά φύσιν σαρκικές επαφές". Ωστόσο, ο νέος νόμος αυστηροποιεί δραματικά το υπάρχον πλαίσιο εισάγοντας απαγόρευση προώθησης της ομοφυλοφιλίας, προβλέποντας ποινές για όσους δεν καταγγέλλουν τους ομοφυλόφιλους και επιβάλλοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης για πλήθος πράξεων ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, αναμέσά τους και το άγγιγμα δημοσία.