ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Κοριοί» στον Ερντογάν και σε τουλάχιστον 3.000 πρόσωπα

Τουρκία: «Κοριοί» στον Ερντογάν και σε τουλάχιστον 3.000 πρόσωπα

Χιλιάδες πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν γίνει στόχος υποκλοπών για αρκετά χρόνια, όπως αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα βρέθηκαν στα γραφεία της Εισαγγελείας της Κωνσταντινούπολης από τους νέους εισαγγελείς , που διορίστηκαν μετά τις μαζικές εκδιώξεις στη δικαιοσύνη, όπως αναφέρουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Star και Yeni Şafak.

Η Yeni Şafak ανέφερε ότι περίπου 3,064 άνθρωποι έχουν γίνει στόχος παρακολούθησης σύμφωνα με το πρώτο έγγραφο, ενώ η Star επεσήμανε ότι ο αριθμός είναι πολύ κοντά στους 7,000.

Οι μαζικές υποκλοπές ξεκίνησαν αφότου ξεκίνησε έρευνα από εξουσιοδοτημένο εισαγγελέα το 2011 με στόχο πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του Ερντογάν. Το πεδίο των παρακολουθήσεων διευρύνθηκε και στον κλειστό κύκλο του τούρκου πρωθυπουργού, όπως τον κορυφαίο πολιτικό του σύμβουλο, Γιαλτσίν Ακντογάν, τον σύμβουλο Τύπου Λουτφουλάχ Γκιοκτάς και τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Εφκάν Αλά, που διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε το 2013, αναφέρει το Έθνος.

Ο κατάλογος των στόχων υποκλοπών διευρύνθηκε κυρίως μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Γκεζί το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στις 17 Δεκεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των δύο τουρκικών εφημερίδων, άλλα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων ήταν ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Σαμπαχάτ Τουντζέλ, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χουσεΐν Αϊγκιούν, ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών Τεμέλ Κοτίλ, ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Μπουλέντ Γιλντιρίμ, ο ακαδημαϊκός Χουσεΐν Γιαϊμάν και δημοσιογράφοι από το ευρύ φάσμα των τουρκικών ΜΜΕ.

Οι κατηγορίες αυτές έρχονται λίγο μετά τη διαρροή στο διαδίκτυο τηλεφωνικών συνομιλιών του Ερντογάν με εκπροσώπους των ΜΜΕ και επιχειρηματιών, προτρέποντας το κυβερνών κόμμα να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στον ισλαμιστή λόγιου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε μία πρώτη αντίδραση για τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιλντίζ δήλωσε ότι η αποκάλψη αυτή δείχνει τη σημασία της κατάστασης.
«Σύμφωνα με αυτούς τους ανθρώπους, εμείς είμαστε το παρακράτος και αυτοί το πραγματικό, το κράτος της παρακολούθησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.