Αγωγή κατά της κυβέρνησης της Κίνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Αγωγή κατά της κυβέρνησης της Κίνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ένας Κινέζος, κάτοικος πόλης στα βόρεια της χώρας, όπου καταγράφονται υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης, έγινε ο πρώτος πολίτης της χώρας που κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης επειδή δεν έλαβε μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα κρατικής εφημερίδας.


Ο Λι Γκουισίν, κάτοικος της Σιζιαζουάνγκ, πρωτεύουσας της επαρχίας Χεμπέι, κατέθεσε αγωγή σε περιφερειακό δικαστήριο ζητώντας από τη Δημοτική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σιζιαζουάνγκ να "κάνει το χρέος της για τον έλεγχο της μόλυνσης του αέρα, όπως προβλέπεται από τον νόμο", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yanzhao Metropolis Daily.

Ο ενάγων ζητεί επίσης από την υπηρεσία την καταβολή αποζημίωσης για τους κατοίκους της πόλης για τα προβλήματα που έχει υποστεί η υγεία τους από το νέφος που σκέπασε την πόλη Σιζιαζουάνγκ και το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Κίνας τον φετινό χειμώνα.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν το δικαστήριο θα κάνει δεκτή την αγωγή του Λι.

Όπως υποστηρίζει ο ενάγων στην αγωγή του, τον περασμένο Δεκέμβριο όταν τα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα ήταν ιδιαίτερα υψηλά, δαπάνησε χρήματα για την αγορά ειδικών μασκών, συσκευής καθαρισμού του αέρα και διαδρόμου για τρέξιμο ώστε να γυμνάζεται στο σπίτι του, δηλαδή σε κλειστό χώρο.

Εδώ και αρκετές ημέρες η βόρεια Κίνα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση μόλυνσης του αέρα των τελευταίων μηνών.