ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Για τα γεγονότα του πολέμου ευθύνονται οι τότε ηγέτες

Σερβία: Για τα γεγονότα του πολέμου ευθύνονται οι τότε ηγέτες

Οι ηγεσίες που κυβερνούν σήμερα τη Σερβία και την Κροατία δεν ευθύνονται για τα εγκλήματα πολέμου, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς υπογραμμίζοντας ότι για τα γεγονότα του πολέμου ευθύνονται οι τότε ηγεσίες των δύο χωρών.


"Υπεύθυνοι είναι και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που εκείνη την εποχή έδιναν κατευθύνσεις" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό TV B92 του Βελιγραδίου.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, αν η κροατική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες και στο κόμμα στο οποίο ανήκε ο νυν αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα), στον πρόεδρό του, Βόισλαβ Σέσελι και στον πρώην πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η κ. Πούσιτς απάντησε: "Νομίζω ότι κατά πρώτον επιρρίπτουμε ευθύνες στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στον Βόισλαβ Σέσελι".

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας εκτίμησε ότι ο νυν πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στη διάρκεια του πολέμου ήταν μέλος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Βόισλαβ Σέσελι, "δεν ήταν σε κάποια καθοριστική θέση".

Η κ. Πούσιτς τόνισε ότι και πριν από τις εκλογές στη Σερβία και τη συγκρότηση κυβέρνησης έλεγε ότι το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι μπορούν να συζητήσουν για την απόσυρση των προσφυγών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία, εφ' όσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

"Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Τώρα όλα ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα στη Χάγη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως ό,τι συμβαίνει δεν είναι δική μας δουλειά, δεν είναι δουλειά πολιτικών, αλλά δικαστηρίου και υπόθεση που συνδέεται με το παρελθόν" δήλωσε η κ. Πούσιτς, η οποία χθες επισκέφθηκε το Βελιγράδι και είχε συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.