ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τουρτσίνοφ ανησυχεί για αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία

Ο Τουρτσίνοφ ανησυχεί για αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία, όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός.

Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας μετά τις διαδηλώσεις στη νότια χερσόνησο εναντίον των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο έπειτα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ένας ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν επιδεικνύοντας εχθρότητα έναντι των νέων αρχών στην πρωτεύουσα.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε (. . .) πώς να μην επιτρέψουμε (να υπάρξουν περαιτέρω) ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την τιμωρία των ανθρώπων που είναι ένοχοι για αυτές», ανέφερε το γραφείο του Τουρτσίνοφ σε μια γραπτή ανακοίνωσή του.

TU4234444

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Σε τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, οι επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ασφαλείας καθώς και των μυστικών υπηρεσιών.

Στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Η χερσόνησος ήταν ρωσικό έδαφος πριν υπαχθεί το 1954 στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε, όπως και η Ρωσία, μέρος της σοβιετικής ένωσης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους ηγέτες των κομμάτων που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πλέον αποτελούν τη νέα εξουσία δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Σεβαστούπολη είναι πολύ περίπλοκη. Καλούμε τους Ρώσους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους».

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο ως μια ομάδα εθνικιστών που κατέλαβε την εξουσία και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Το Κρεμλίνο πάντως δεν αντιδρά στις εκκλήσεις να επέμβει.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία στη Μόσχα για τους Ρώσους της Ουκρανίας

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Την Πέμπτη τελικά η ψηφοφορία για το σχηματισμό κυβέρνησης

Λαβρόφ: Επικίνδυνες οι όποιες πιέσεις στην Ουκρανία

«Επέμβαση του στρατού σχεδίαζε» ο Γιανουκόβιτς