Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ

Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ

Ο 39χρονος Αρσένι Γιάτσενιουκ είναι στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο και έχει χρηματίσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών.

Ο Γιάτσενιουκ είναι ένας δικηγόρος και οικονομολόγος που ανελίχθηκε ταχύτατα στο πολιτικό σκηνικό. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Δηλώνει ότι έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσει. Προέβλεψε χθες ότι τα πρόσωπα που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση «θα σώσουν την χώρα, αλλά επίσης θα διαπράξουν μια αληθινή πολιτική αυτοκτονία» καθώς θα χρειαστεί να λάβουν πολιτικές αποφάσεις «εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, όμως τις μόνες απαραίτητες» στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Έχει υιοθετήσει πολύ σταθερές θέσεις στην τρέχουσα πολιτική κρίση. Προβάλλει μία πολιτική εικόνα που ορισμένοι κρίνουν ήπια. Είχε απορρίψει την προσφορά εκ μέρους του Γιανουκόβιτς να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο. Στο Κοινοβούλιο, ο Γιάτσενιουκ, μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία με τα μικρά λεπτά γυαλιά του, τις γραβάτες και τα άψογα κοστούμια του ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που ντύνονται πολύ πιο απλά.

giats

Εικόνα «διανοούμενου τραπεζίτη»

Αν και πολύ λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό στο εξωτερικό σε σύγκριση με τον πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, έναν άλλο ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο Γιάτσενιουκ, που έχει την εικόνα ενός «διανοούμενου τραπεζίτη», σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus, αποτελεί εντούτοις οικείο πρόσωπο στους διπλωματικούς κύκλους.

Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας την περίοδο 2005-2006, έπειτα για σύντομο χρονικό διάστημα υπουργός Εξωτερικών, το 2007, και ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την είσοδο της Ουκρανίας στην Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, η Ουκρανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ ως τώρα τέτοια οικονομική και πολιτική καταστροφή. Έχουμε ανάγκη κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και πρέπει άμεσα να συνάψουμε συμφωνία για ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» υπογράμμισε προχθές ο Γιάτσενιουκ.

ukrania3

Με καταγωγή από το Τσερνίβστι (νοτιοδυτική Ουκρανία) ο δικηγόρος και οικονομολόγος αυτός ορίστηκε το 2001 υπουργός Οικονομίας της Κριμαίας, της αυτόνομης ρωσόφωνης Δημοκρατίας στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας. Έπειτα από μία σύντομη θητεία στην κεντρική τράπεζα, η Πορτοκαλί Επανάσταση τον οδήγησε το 2005 στον θώκο του υπουργού Οικονομίας. Το 2007 ο Αρσένι Γιάτσενιουκ τέθηκε επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας για κάποιους μήνες, κατά τους οποίους πρόβαλε τις φιλοδυτικές του θέσεις και έκανε προσπάθειες να κάνει οικονομία: μέσα ενημέρωσης υπογράμμιζαν ότι χρησιμοποιούσε συχνά εμπορικές πτήσεις για τις επίσημες αποστολές του.

Στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ως υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο το 2010, έλαβε ένα 7% των ψήφων και απέρριψε την πρόταση του νικητή των εκλογών Βίκτορ Γιανουκόβιτς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Δύο χρόνια μετά, το κόμμα του, το Μέτωπο για την Αλλαγή, αποφασίζει να διαλυθεί για να ενταχθεί στο κόμμα Μπατκίβστσινα (Πατρίδα) της Γιούλιας Τιμοσένκο. Ο Γιάτσενιουκ είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Στους διαδηλωτές παρουσιάστηκε η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας