ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρυξέλλες καλούν να υπάρξει πολιτικός διάλογος για την Κριμαία

Οι Βρυξέλλες καλούν να υπάρξει πολιτικός διάλογος για την Κριμαία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε έκκληση σήμερα για "πολιτικό διάλογο" και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Μπαρόζο μίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, στον οποίο ευχήθηκε να έχει "αποφασιστικότητα και τόλμη για να ανταπεξέλθει στις σημαντικές προκλήσεις" με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

"Ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις την Κριμαία μέσω πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μπαρόζο επανέλαβε στον Γιατσενιούκ ότι οι Βρυξέλλες "στηρίζουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" στην Ουκρανία και τον ενημέρωσε για "τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να παρασχεθεί βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό" της χώρας του. Υπενθύμισε επίσης ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα επισκεφθεί και πάλι το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα και επιβεβαίωσε ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί επίσης την Ουκρανία για να εκτιμήσει τις ανάγκες της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε μιλήσει τηλεφωνικά για το θέμα της ουκρανικής κρίσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Ρομπάι είπε ότι συζητήθηκε "η κατάσταση όσον αφορά την οικονομία και την ασφάλεια" στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Κριμαίας

Ένοπλοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας

Στην κόψη του ξυραφιού η Κριμαία

Διαμελισμός της Ουκρανίας, μετά Κύπρος και μετά... Ελλάδα;

Δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία στην Κριμαία στις 25 Μαϊου

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

CNN: Γιατί η Κριμαία;

Süddeutsche Zeitung: «Η διπλή καρδιά της Ουκρανίας»