ΚΟΣΜΟΣ

Στην κόψη του ξυραφιού η Κριμαία

Στην κόψη του ξυραφιού η Κριμαία

Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Κριμαία είναι εξαιρετικά παράτολμο και κρατά τους πολίτες της χώρας ανάστατους, γιατί πολλά θα μπορούσαν να εξελιχθούν με απροσδόκητο τρόπο, αναφέρει ο σχολιαστής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβαστι Μιχαήλ Ροστόφσκι, ο οποίος σημειώνει ωστόσο ότι ούτε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία διέθεταν σχέδια αντίδρασης που δεν ενέχουν ρίσκο.

«Η διαμαρτυρία της Κριμαίας θέτει την κυβέρνηση του Αρσένι Γιατσενιούκ ενώπιον διλήμματος: είτε το εξτρεμιστικό μέρος του Μαϊντάν θα συνεχίσει όπως πριν να υπαγορεύει στους πιο μετριοπαθείς πολιτικούς τι να κάνουν, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ενότητα της Ουκρανίας, είτε η κυβέρνηση θα πάψει να χορεύει στο ρυθμό του όχλου και θα λάβει έναντι της ουκρανικής Ανατολής πιο ισορροπημένη και συμφιλιωτική γραμμή», γράφει ο Ροστόφσκι. Αν συμβεί το δεύτερο, τότε μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά από μια σειρά από ηχηρές δηλώσεις περί «εξωτερικής επίθεσης», η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Συμφερόπολης θα μειωθεί.

krimaia2

«Σε ανάλογες αρχές κατά τη γνώμη μου στηρίζεται και η θέση της Μόσχας, εκτιμώ ότι η Ρωσία δεν θέλει ένα νέο Κριμαϊκό πόλεμο, γι' αυτό και δείχνοντας στο Κίεβο τις δυνατότητές της, η Ρωσία παραπέμπει στην ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί», σημειώνει ο Μ. Ροστόφσκι.

Η Ρωσία χρειάζεται εγγυήσεις, όπως η Κριμαία για την αυτονομία της: πρώτα απ' όλα ότι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν θα εκδιωχθεί από την Κριμαία, καθώς και ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να απελευθερωθεί από τη «σκέπη» των εξτρεμιστών και θα ακολουθήσει μια ισορροπημένη και ζυγισμένη γραμμή και ως προς την Ανατολή της χώρας και ως προς τη Μόσχα.

«Η Κριμαία δεν θέλει καυγά, θέλει συμβιβασμό, αλλά ούτε καν διανοείται να συρθεί γονατιστή για να ικετεύσει αυτό το συμβιβασμό από τη θέση του ταπεινωμένου ικέτη», εκτιμά ο Μ. Ροστόφσκι, που πιστεύει ότι το προαναγγελθέν Δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά «μια ηχηρή και πολύ επίμονη πρόσκληση για συνομιλίες», εξηγώντας στο Κίεβο ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε επιβολή, εάν θέλετε συνυπολογισμό των συμφερόντων σας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να συνυπολογίσετε τα δικά μας», γράφει ο σχολιαστής, που κατατάσσεται στη «μετριοπαθή» σχολή των αναλυτών των ρωσικών ΜΜΕ.

krim3

Σε αντίθετη κατεύθυνση μοιάζει να κινείται ο αναλυτής Ντενίς Τουκμακόφ, ο οποίος πιστεύει ότι στην Κριμαία ζούμε ήδη την έναρξη εφαρμογής του σεναρίου «Αμπχαζίας», «Νοτίου Οσετίας» και «Υπερδνειστερίας» —δηλαδή των δύο Δημοκρατιών οι οποίες αποσχίστηκαν εντέλει από τη Γεωργία— και της «παγωμένης σύγκρουσης», που έχει ακινητοποιήσει το status quo στην de facto αποσχισθείσα από τη Μολδαβία Δημοκρατία.

«Αυτό δείχνει η προθυμία, με την οποία ετοιμάζεται η Μόσχα να εκδώσει διαβατήρια για τους ενδιαφερόμενους πολίτες και πρώτα απ' όλους εκείνους της Κριμαίας, όπου ήδη τα ρωσικά διαβατήρια κάθε άλλο παρά είναι άγνωστα», θεωρεί ο Τουκμακόφ, που υποστηρίζει ότι «δουλειά της διπλωματίας να καθησυχάζει, εκφράζοντας σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και της πολιτικής να επιλέγει τη στιγμή να δράσει δημιουργώντας νέα δεδομένα», παραπέμποντας σε κάποια μελλοντική αφορμή, που θα αναζητά η ρωσική ηγεσία για να κατοχυρώσει «τα εθνικά της συμφέροντα» εάν επιβεβαιωθεί τελικά το χειρότερο των σεναρίων.

Διαβάστε επίσης:

Διαμελισμός της Ουκρανίας, μετά Κύπρος και μετά... Ελλάδα;

Δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία στην Κριμαία στις 25 Μαϊου

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

CNN: Γιατί η Κριμαία;

Süddeutsche Zeitung: «Η διπλή καρδιά της Ουκρανίας»