ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Η εξουσία ελέγχει τα ΜΜΕ

Σκόπια: Η εξουσία  ελέγχει τα ΜΜΕ

Ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, σύμφωνα με ξένους εμπειρογνώμονες.

Επισημαίνουν ότι η συγκέντρωση των ομίλων των μέσων ενημέρωσης στην εξουσία δεν στέλνει καλό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, όπως άλλωστε δείχνουν και οι εκθέσεις και οι πίνακες για την ελευθερία του λόγου, όπου η βαθμολογία της χώρας αυτής πέφτει συνεχώς.

Αυτό επισημάνθηκε σε διάλεξη που έγινε στη Νομική Σχολή των Σκοπίων, όπου οι καθηγητές έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης, λόγω της λογοκρισίας που επιβάλλεται από τις περιοριστικές νομικές διατάξεις και τις μεγάλες ποινικές κυρώσεις προς τους δημοσιογράφους. Τονίστηκε ότι η νομοθεσία δεν προστατεύει τα δικαιώματά τους.

Η σημερινή πραγματικότητα στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων , κατατάσσει τη χώρα στην 123η θέση στον πίνακα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

«Οι ξένοι εμπειρογνώμονες έστειλαν χθες ένα μήνυμα προς τη χώρα μας, ότι αυτή είναι η θέση που της αξίζει, επειδή δεν πληροί τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η αξιολόγηση της ελευθερίας του Τύπου», όπως ειπώθηκε στη διάλεξη.