ΚΟΣΜΟΣ

Ηurriyet: H Toυρκία κατέθεσε αίτημα για αγορά αμερικανικών drones

Ηurriyet: H Toυρκία κατέθεσε αίτημα για αγορά αμερικανικών drones

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έστειλε αίτημα στo Κονγκρέσο των ΗΠΑ για προμήθεια κατασκοπευτικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) σύμφωνα με τη Hurriyet.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αίτηση της Τουρκίας αφορούσε την αγορά ένοπλων drones, αλλά είχε απορριφθεί απ' το Κογκρέσο όμως η κατάσταση δείχνει να αλλάζει πλέον με την αλλαγή του αιτήματος σε άοπλα UAV, σχολίασε, ανώνυμα, στην εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Πλέον έχουμε πολλές πιθανότητες να τα αποκτήσουμε», τόνισε με τη σειρά του ένας Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας: «ακολουθούμε τα βήματα ανάλογης γαλλικής αίτησης που στέφθηκε με επιτυχία».

Πέρυσι, το Κογκρέσο των ΗΠΑ παρέλαβε αίτημα για την πώληση 16 drones στη γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA. H σύμβαση, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνει την προμήθεια 16 αεροσκαφών MQ-9 Reaper ενώ το «πακέτο» θα περιλαμβάνει ανταλλακτικά, συστήματα επικοινωνιών, εξοπλισμό δοκιμών και υποστήριξης, τεχνική βιβλιογραφία και εγχειρίδια οδηγιών χρήσης.

Γνωστά διεθνώς ως drones, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόµενα πολεμικά αεροσκάφη είχαν σχεδιαστεί, στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ως «εναέριο παρατηρητήριο μακράς διαρκείας» για τις επιχειρήσεις της CIA.

Σήμερα θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως «το βασικό όπλο εναντίον στόχων τους οποίους δεν είναι δυνατόν να πλησιάσουν και να πλήξουν».

Τα πιο προηγμένα συστήματα τύπου MQ-9 Reaper αλλά και τα MQ-1 Predator χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν με στόχο τη παρακολούθηση, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR) αλλά και αποστολές «Hunter-Killer» πάνω από τη γη και τη θάλασσα καθώς είναι εξοπλισμένα με βλήματα αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire.

Απόδοση: GreekNation.blogspot.com