ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Περικοπές στους μισθούς και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών

Κροατία: Περικοπές στους μισθούς και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών

Η αναπροσαρμογή του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από το 13% στο 15%, περικοπές στους μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων σε ποσοστό 6%, η κατάργηση κάποιων επιδομάτων και η εισαγωγή περισσότερων φόρων στα τυχερά παίγνια είναι κάποια από τα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση της Κροατίας προτίθεται να ενσωματώσει στο σχέδιο αναθεώρησης του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο βρίσκεται στην "ατζέντα" της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς.


Η κυβέρνηση θα εξετάσει το σχέδιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, το οποίο, βάσει ανεπίσημων πληροφοριών, προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 δισ. κούνα (522,8 εκατ. ευρώ).

Περί τα τέλη Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Σλάβκο Λίνιτς παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές για την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, σε σχέση με το σχέδιο μείωσης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και ανακοίνωσε ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει αύξηση της τάξης των 4,7 δισ. κούνα (614,29 εκατ. ευρώ) στο σκέλος των εσόδων και μείωση της τάξης των 3,6 δισ. κούνα (470,5 εκατ. ευρώ) στο σκέλος των δαπανών.

Ωστόσο, μια επιβάρυνση ύψους 3 δισ. κούνα (392,1 εκατ. ευρώ) από το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 7,7 δισ. κούνα (1 δισ. ευρώ), φέτος.

Τα ακριβή στοιχεία του προτεινόμενου αναθεωρημένου προϋπολογισμού θα δημοσιοποιηθούν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.