ΚΟΣΜΟΣ

«Θολή» η στάση των Ευρωπαίων: Απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις

«Θολή» η στάση των Ευρωπαίων: Απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις σε πολίτες της Ρωσίας και της Κριμαίας που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή τους θεσμούς στην Ουκρανία,την επιβολή κλιμακωτών πολιτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι δήλωσε μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει επιπλέον το ενδεχόμενο να «παγώσει» πόρους και να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εάν η Μόσχα δεν μεταβάλει τη στάση της έναντι των ουκρανικών αρχών.

Η Ρωσία πρέπει να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες», εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή των κυρώσεων αυτών, πρόσθεσε ο κ. Ρομπάι.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Κριμαίας είναι «παράνομο και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας».

Μιλώντας μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ δήλωσε: «Καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Αν η Ρωσία λάβει μέτρα που θα αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία, αν αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε αρκετούς οικονομικούς τομείς», σημείωσε ο Ολάντ.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε το Κρεμλίνο ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν δεν προχωρήσουν σε άμεσες συζητήσεις με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

«Όσα συνέβησαν στην Κριμαία είναι απαράδεκτα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει «σχετικά γρήγορα» στο πάγωμα πόρων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν η Ρωσία δεν σημειώσει προόδους στις συνομιλίες της με την Ουκρανία.

«Αν οι συνομιλίες δεν ξεκινήσουν και αν δεν σημειώσουν γρήγορη πρόοδο, τότε θα προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο το οποίο είναι το πάγωμα πόρων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και αυτό θα μπορούσε να συμβεί σχετικά γρήγορα», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο στην Ουκρανία ή προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλο τη γειτονική της χώρας, θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Μόσχα.

Πάντως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ενδέχεται να μην πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν κάποιοι.

«Οι συζητήσεις ήταν θυελλώδεις», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Ίσως να μην ικανοποιηθούν όλοι, αλλά καταφέραμε περισσότερα απ' όσα θα περιμέναμε λίγες ώρες νωρίτερα», πρόσθεσε.

Ο Τουσκ σημείωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας τις προετοιμασίες για τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη σύνοδο της Ομάδας των 8 (G8) που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

barozo

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες, κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους.

Επιπλέον, οι «28» ζήτησαν από τη Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών και προσθέτουν: «Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη».

Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας. Προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν αυτά τα μέτρα.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι "28" στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Τέλος, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Το δημοψήφισμα στην Κριμαία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία

Τουρτσίνοφ: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν θα επιστρέφει στην Κριμαία

Το Πεντάγωνο στέλνει 12 μαχητικά F-16 στην Πολωνία

Διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής για τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Συντονισμένες κινήσεις Ρωσίας και κοινοβουλίου Κριμαίας»

«Ψυχρός πόλεμος» από ΗΠΑ σε Ρωσία

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της Ρωσίας και της Κριμαίας

Το Βερολίνο προειδοποιεί εναντίον μιας «νέας διαίρεσης της Ευρώπης»

Η Ρουμανία θέλει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Στα ύψη η δημοτικότητα Πούτιν λόγω Ουκρανίας και Σότσι

Ο Πούτιν εξέτασε το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία

Κριμαία: Υπέρ απόσχισης και ένωσης με τη Ρωσία τάχθηκε η Βουλή