ΚΟΣΜΟΣ

Ο μυστηριώδης δημιουργός του μπιτκόιν ζει απομονωμένος στην Καλιφόρνια

Ο μυστηριώδης δημιουργός του μπιτκόιν ζει απομονωμένος στην Καλιφόρνια

Ένας Ιαπωνοαμερικανός, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο αποτραβηγμένος από τον κόσμο πολυεκατομμυριούχος πατέρας του Μπιτκόιν, έκανε την εμφάνισή του βγαίνοντας από ένα απλό σπίτι στη Νότια Καλιφόρνια και αρνήθηκε πως έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στο ψηφιακό νόμισμα, πριν κάνει τους δημοσιογράφους να τον "κυνηγήσουν" με αυτοκίνητα μέχρι τα τοπικά γραφεία του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες.


Ο Σατόσι Νακαμότο, ένα όνομα γνωστό στους χιλιάδες ανθρώπους που συναλλάσσονται με το μπιτκόιν και προωθούν το ψηφιακό αυτό νόμισμα σ' όλο τον κόσμο, φάνηκε να χάνει χθες την ανωνυμία του αφού τον περιοδικό "Νιούζγουικ", που από σήμερα κυκλοφορεί και πάλι σε χαρτί, δημοσιοποίησε ένα ρεπορτάζ στο οποίο αναφερόταν ότι ζει στην Τεμπλ Σίτι της Καλιφόρνιας, μερικά χιλιόμετρα ανατολικά από το Λος Άντζελες.

Το "Νιούζγουικ" δημοσίευσε μια φωτογραφία και μια σύντομη συνέντευξη, στην οποία ο Νακαμότο δηλώνει πως δεν συνδέεται πλέον με το μπιτκόιν, το οποίο έχει περάσει σε άλλους ανθρώπους. Το περιοδικό συμπεραίνει πως πρόκειται για τον ίδιο Νακαμότο που ίδρυσε το μπιτκόιν.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους και πολλά μέλη ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, είχαν "στρατοπεδεύσει" χθες το πρωί γύρω από τη διώροφη κατοικία του εν λόγω άνδρα, πλησιάζοντας τον ταχυδρόμο και χτυπώντας επανειλημμένα το κουδούνι της πόρτας, χωρίς αποτέλεσμα. Περιπολικά της αστυνομίας πέρασαν αρκετές φορές, χωρίς όμως να σταματήσουν.

Κάποιος εθεάθη να τραβά αρκετές φορές τις κουρτίνες ενός παράθυρου στον επάνω όροφο.

Το απόγευμα, ο διοπτροφόρος Νακαμότο βγήκε έξω, ντυμένος μ' ένα γκρι σπορ σακάκι και πουκάμισο με πράσινες ρίγες κι ένα στυλό στην τσέπη. Οι ρεπόρτερ έτρεξαν προς το μέρος του και αυτός τους είπε: "Ψάχνωκάποιον που μιλάει γιαπωνέζικα για να με κεράσει ένα γεύμα".

Το "Νιούζγουικ" υπολογίζει την περιουσία του Νακαμότο σε 400 εκατομμύρια δολάρια.

"Δεν είμαι αναμιγμένος στο μπιτκόιν. Μισό λεπτό, θέλω πρώτα το τζάμπα γεύμα μου. Πηγαίνω μ' αυτόν", είπε ο Νακαμότο, δείχνοντας ένα δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες. "Δεν είμαι στο μπιτκόιν, δεν ξέρω τίποτε γι' αυτό", είπε και πάλι κατεβαίνοντας το δρόμο και έχοντας πίσω του να τον ακολουθούν αρκετές κάμερες.

Μαζί με το δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες, μπήκαν σ' ένα γειτονικό εστιατόριο σούσι, πάντα με τις κάμερες να τους ακολουθούν, πριν φύγουν και κατευθυνθούν προς το κέντρο του Λος Άντζελες. Ο ρεπόρτερ των "Λος Άντζελες Τάιμς" Τζο Μπελ Μπρούνο τους ακολούθησε και περιέγραψε το "κυνηγητό" με συνεχή ροή μηνυμάτων στο Twitter. Τελικά οι δύο μπήκαν στα γραφεία του Ασοσιέιτεντ Πρες στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Αργότερα, σε συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες (AP), ο Νακαμότο είπε πως οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί σε σημαντικό τμήμα του δημοσιεύματος του "Νιούζγουικ" στο οποίο φέρεται να λέει στο δημοσιογράφο, "δεν εμπλέκομαι πλέον σ' αυτό και δεν μπορώ να το συζητήσω".

Ερωτηθείς από το Ασοσιέιτεντ Πρες, αν το είπε πράγματι, ο Νακαμότο απάντησε, "Όχι".

"Λέω πως δεν είμαι πλέον στο σχεδιασμό και την επίβλεψη. Αυτό είναι όλο", είπε στο AP. "Ακόμη κι αν ήμουν, όταν προσλαμβανόμαστε, πρέπει να υπογράψεις αυτό το έγγραφο, ένα συμβόλαιο που λέει ότι δεν θα αποκαλύψεις τίποτε. Αυτό ήταν που εννοούσα".

"Ακούσθηκε σαν να ήμουν αναμιγμένος πριν με το μπιτκόιν και δεν είμαι τώρα. Δεν εννοούσα αυτό. Θέλω αν το διευκρινίσω", δήλωσε σύμφωνα με το AP.
Το Ίδρυμα Μπιτκόιν, μια ομάδα η οποία προωθεί την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος, ανακοίνωσε: "Δεν έχουμε δει καμιά απόδειξη ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο σχεδιαστής του Μπιτκόιν".

Ροή Ειδήσεων