ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Αντίθετος στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας ο Χαραντινάι

Κόσοβο: Αντίθετος στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας ο Χαραντινάι

Την άποψη ότι η Σερβία βγήκε νικήτρια από τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, τονίζοντας ότι είναι αντίθετος στη συνέχιση των συνομιλιών υπό τη σημερινή μορφή.


Ο Ραμούς Χαραντινάι, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό "Kohavision", είπε ότι τα θέματα του διαλόγου έχουν εξαντληθεί και ότι πρέπει να υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Ζητώ να μην συνεχιστεί αυτή η μορφή διαλόγου. Νομίζω ότι αυτή η αναβολή του διαλόγου δεν γίνεται για το διάλογο, εκτίμησε ο κ. Χαραντινάι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου δήλωσε ότι η Σερβία βγήκε νικήτρια από τον διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, επειδή έλαβε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά στο Κόσοβο δεν δόθηκε τίποτα.

Ανήγγειλε ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα στηρίξει τη συνέχιση των συνομιλιών, με τον τρόπο που διεξάγονται τώρα και τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων εντός της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση, όπου και η Σερβία θα είναι παρούσα.

Ερωτηθείς για την αναγγελία ίδρυσης δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", ο κ. Χαραντινάι, πρώην διοικητής του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", ο οποίος αθωώθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), είπε ότι "είναι πολύ κακή είδηση για το Κόσοβο".

"Όταν στις αρχές Φεβρουαρίου επισκέφθηκα τις ΗΠΑ, μου είπαν ότι ο διεθνής παράγοντας δεν έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη του Κοσόβου" τόνισε ο κ. Χαραντινάι, προσθέτοντας ότι γι αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του Κοσόβου.