ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 13 για την υπόθεση Εργκενεκόν

Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 13 για την υπόθεση Εργκενεκόν

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση 13 ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης με την κατηγορία της εμπλοκής σε απόπειρα πραξικοπήματος, τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ που είχε κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση.


Μεταξύ των 13 περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, δικηγόροι, απόστρατοι αξιωματικοί και ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών. Όλοι τους αποφυλακίστηκαν επωφελούμενοι από τον νέο νόμο που περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια προφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Είχαν καταδικαστεί το 2013 για τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο δίκτυο Εργκενεκόν, στόχος του οποίου φέρεται ότι ήταν η ανατροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Βρισκόμαστε εδώ για να βάλουμε τέλος σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τη μνησικακία και την τυραννία", είπε κατά την έξοδό του από τη φυλακή ο δημοσιογράφος Τουντσάι Εζκάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Την Παρασκευή η τουρκική δικαιοσύνη άνοιξε το δρόμο για την αποφυλάκιση τους, διατάζοντας να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην επιτελάρχης, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, 71 ετών.

Οι 275 κατηγορούμενοι στην υπόθεση Εργκενεκόν αρνούνταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή τους σε απόπειρα πραξικοπήματος και υποστήριξαν ότι οι αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ήταν προϊόν πλαστογραφίας.

Ο Ερντογάν, οποίος μέχρι τότε ενέτεινε τις διώξεις σε βάρος στρατιωτικών θεωρώντας τους εχθρικά διακείμενους απέναντι στην κυβέρνησή του, έκανε στροφή 180 μοιρών τον Δεκέμβριο, δηλώνοντας ανοιχτός στο ενδεχόμενο επανάληψης της δίκης τους, αφότου ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρονταν ως εμπλεκόμενοι δεκάδες στενοί συνεργάτες του, ακόμη και συγγενείς του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε μια επιχείρηση "εκκαθαρίσεων" στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα —με εκατοντάδες μεταθέσεις αστυνομικών και δικαστικών— υποστηρίζοντας ότι το υποτιθέμενο σκάνδαλο έχει ενορχηστρωθεί από τον πρώην σύμμαχό του, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν για να αποδυναμώσει την κυβέρνησή του.