ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή στο Διαστημικό Σταθμό μετά από 166 μέρες

Επιστροφή στο Διαστημικό Σταθμό μετά από 166 μέρες

Στο Καζακστάν προσγειώθηκε σήμερα με ασφάλεια ένα Σογιούζ με τον πρώην διοικητή του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS) Όλεγκ Κλότοφ και τους μηχανικούς πτήσης της NASA Σεργκέι Ριαζάνσκι και Μάικλ Χόπκινς. Η πτήση τους διήρκεσε 166 μέρες και το Σογιούζ προσγειώθηκε στο Διαστημικό Σταθμό αψηφώντας την κακοκαιρία.

«Προσγειωθήκαμε!» έγραψε μια τεράστια οθόνη στο ρωσικό Κέντρο Ελέγχου της αποστολής έξω από τη Μόσχα καθώς η κάψουλα καθόδου προσγειωνόταν στο παγωμένο έδαφος στις 09:24 (τοπική ώρα, 05:24 ώρα Ελλάδας) νοτιοανατολικά της πόλης Ζεζκαζγκάν στο κεντρικό Καζακστάν.

«Ασφαλής άφιξη πίσω στη Γη», δήλωσε ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής της NASA, ενώ η εικόνα έδειχνε οχήματα 4Χ4 να σπεύδουν προς την κάψουλα διασχίζοντας μια παγωμένη στέπα. «Η υγεία του πληρώματος είναι καλή», ανακοίνωσε η NASA.

Εκτός από την εργασία τους σε 35 επιστημονικά πειράματα, στις 9 Νοεμβρίου οι Κότοφ και Ριαζάνσκι έβγαλαν τη δάδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι έξω από το σταθμό στη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου.

Πίσω στον ISS άφησαν ένα μικρό πλήρωμα με επικεφαλής τον Κοΐτσι Ουακάτα, τον πρώτο Ιάπωνα που διοικεί το σταθμό. Άλλα τρία μέλη του πληρώματος πρόκειται να φθάσουν στον ISS αργότερα αυτό το μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Η NASA αφήνει το διάστημα και κοιτά προς τη...Γη!

NASA: Λύθηκε το μυστήριο του «λουκουμά» στον πλανήτη Άρη