ΚΟΣΜΟΣ

Γιανουκόβιτς: «Εξτρεμιστές πήραν την εξουσία στο Κίεβο»

Γιανουκόβιτς: «Εξτρεμιστές πήραν την εξουσία στο Κίεβο»

Παράνομες χαρακτήρισε ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς τις εκλογές που προγραμματίζονται για τις 25 Μαΐου στη χώρα, επιμένοντας πως ο ίδιος παραμένει ο μόνος νόμιμος ηγέτης της Ουκρανίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ένοπλες δυνάμεις θα αρνούνταν να υπακούσουν σε οποιεσδήποτε «εγκληματικές εντολές»

«Όπως βλέπετε είμαι ακόμη ζωντανός και παραμένω ο ηγέτης της χώρας» ήταν η πρώτη κουβέντα του Γιανουκόβιτς.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ρωσία, ο Γιανουκόβιτς τόνισε μεταξύ άλλων πως η Κριμαία αποσπάται από την Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αντιπάλους του, και υπογράμμισε πως εξτρεμιστές πήραν την εξουσία στο Κίεβο.

Τόνισε επίσης πως η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να παρέχουν οικονομική βοήθεια σε παράνομες κυβερνήσεις.

EE4A853A-ED30-4EB5-A298-5A112D682F4F w640 r1 s cx0 cy6 cw0

Ολόκληρο το διάγγελμα του Γιανουκόβιτς:

«Αγαπητοί συμπατριώτες,
Εξαιτίας των φημών που εξαπλώθηκαν για μένα στην Ουκρανία, θα ήθελα να σας πω ότι είμαι ζωντανός, αλλά δεν μπορώ να πω ότι νιώθω καλά, διότι δεν μπορώ να παρακολουθώ χωρίς αγωνία αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Με το πέπλο μίας νόμιμης κυβέρνησης, συμμορία υπερεθνικιστών και φασιστών κυβερνούν τη χώρα. Απλώς σκεφτείτε αυτό, θέλουν ο στρατός να σταθεί κάτω από το έμβλημα του Μπαντέρα.

Θέλω να ρωτήσω αυτούς που καλύπτουν αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις στη Δύση: είστε τυφλοί; Εχετε ξεχάσει τι είναι ο φασισμός;

Στρατιώτες και αξιωματούχοι καταλαβαίνουν τι αξίζετε και δεν θέλουν να εκτελέσουν τις διαταγές σας. Εγώ παραμένω ο νόμιμος πρόεδρος και επίσης αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Δεν απορρίπτω την εξουσία μου και είμαι ζωντανός. Λένε στις ΗΠΑ ότι δραπέτευσα από τη χώρα. Επαναλαμβάνω δε δραπέτευσα. Οταν ένοπλοι προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα, ήμουν ακόμη στην επικράτεια της Ουκρανίας. Οσο επιτρέπουν οι συγκυρίες, είπε πεπεισμένος ότι δεν θα περιμένετε πολύ. Θα επιστρέψω στο Κίεβο».

«Οι (προεδρικές) εκλογές στις 25 Μαΐου είναι εντελώς αντισυνταγματικές και παράνομες. Τα όργανα εξουσίας που θα προκύψουν δεν θα είναι νόμιμα, για να μην αναφέρουμε ότι θα διεξαχθούν (οι εκλογές) υπό τον έλεγχο των συμμοριών. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χορηγήσουν ένα εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση αυτή. Αλλά υπενθυμίζω ότι (οι ΗΠΑ) απαγορεύουν την χρηματοδότηση κυβέρνησης που δεν έχει νόμιμο πρόερο. Θα ζητησω από το Κογκρέσο και τη Γερουσία να δώσει νομική εκτίμηση στην απόφαση αυτή».

Διαβάστε επίσης:

Σταϊνμάγερ: «Η ΕΕ δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία»

Έρχονται κυρώσεις για τη Ρωσία λέει ο Φαμπιούς

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό