ΚΟΣΜΟΣ

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό

Το newsbomb.gr σας μεταφέρει τον παλμό από το μέτωπο της Ουκρανίας – Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τα γεγονότα η ανθρωπότητα

04:10: Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε επιπλέον 12 ονόματα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να επεκτείνουν τη λίστα των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία με 12 επιπλέον ονόματα.

03:31: Η ΕΕ ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής των 28 ηγετών των κρατών-μελών της στις Βρυξέλλες αποφάσισε να ακυρώσει την σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

02:06: Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν ευρύτερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να διευρύνουν τον κατάλογο των ρώσων αξιωματούχων που υπόκεινται σε προσωπικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει τις ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις, εάν η κρίση κλιμακωθεί.

23:58: Το ΔΝΤ παρατείνει τις συνομιλίες με την Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να παρατείνει τις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ένα κλιμάκιο του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού με τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας για ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέχρι την 25η Μαρτίου.

23:03: Μ. Σούλτς: Φόβους πολέμου στην Ευρώπη επαναφέρει η κρίση στην Κριμαία

Την απειλή και το φόβο ενός «πολέμου» στην Ευρώπη επανέφερε η κρίση που ξέσπασε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

22:48: Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα συμμετάσχουν σε διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια

Αμερικανικά και ουκρανικά στρατεύματα θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μαζί με περίπου 700 στρατιώτες από άλλες 10 χώρες σε ένα πεδίο βολής στην κεντρική Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

22:17: Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει παρατηρητές στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την πιθανότητα να στείλει «το συντομότερο δυνατό» μια αποστολή «πολλών εκατοντάδων (διεθνών) παρατηρητών» στην Ουκρανία, εκτός του πλαισίου του Οργανισμού για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή.

21:30: Ρώσος «κατάσκοπος» συνελήφθη στην Ουκρανία

Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν ένα Ρώσο υπήκοο που κατηγορούν για κατασκοπεία καθώς φέρεται ότι στρατολογούσε Ουκρανούς στρατιώτες για να αποσπά απόρρητες πληροφορίες και να συγκεντρώνει ενοχοποιητικές πληροφορίες εναντίον διεφθαρμένων αξιωματούχων.

20:59: Ικανοποιημένος ο ΟΗΕ για τη σχέση ουκρανών και ρώσων αξιωματούχων

Ρώσοι και ουκρανοί αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έχουν επικοινωνήσει σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

20:27: Μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε μια ουκρανική κορβέτα στη Σεβαστούπολη

Μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε σήμερα την ουκρανική κορβέτα Ternopol, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στην Κριμαία Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

20:12: Η ΕΕ ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, χωρίς όμως να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

20:11: Δεκάδες κάτοικοι της Κριμαίας έκαναν αίτηση για ρωσικό διαβατήριο

Στελέχη του στρατιωτικού προσωπικού και κάτοικοι της Κριμαίας έσπευσαν σήμερα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθούν διαβατήρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να πάψουν να είναι Ουκρανοί υπήκοοι σήμερα, καθώς η Μόσχα σφίγγει τον κλοιό στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που απέσπασε από το Κίεβο.

19:41: Λαβρόφ: Δεν θα αναθεωρηθεί η προσάρτηση της Κριμαίας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

19:21: Απάντηση της Ρωσίας στις «κυρώσεις» των Αμερικανών

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει "σε κάθε εχθρική ενέργεια".

19:14: Κατά της Μόσχας η Αλβανία

Η Αλβανία μαζί με άλλες πέντε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, έχουν υιοθετήσει της κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σύνδεσης και Σταθερόποιησης τους με την ΕΕ.

18:45: Η δημοτικότητα του Πούτιν επιστρέφει στα ρεκόρ με 75,7%

Η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε χρόνων, με τα τρία τέταρτα των πολιτών να εγκρίνουν την πολιτική του γύρω από την Κριμαία και την Ουκρανία.

18:39: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην ανατολική και νότια Ουκρανία!

Η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, υποστήριξε σήμερα ο πρεσβευτής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μιλώντας σε διπλωμάτες.

18:23: Ο Κέρι ελπίζει σε νέα συνάντηση με τον Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να συναντηθεί ξανά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη.

17:54: Νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ανακοίνωσε o Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και μιας ρωσικής τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα έδωσε το πράσινο φως για τη λήψη μέτρων σε βάρος βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, σε απάντηση για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

17:28: Ρωσία: Η Δούμα ενέκρινε τη συνθήκη ενοποίησης με την Κριμαία

Η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σημαίνει ότι απομένει μόνο ένα διαδικαστικό βήμα ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Δημοκρατία.

16:50: Βουλγαρία: Η Σόφια δεν θα στηρίξει κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Βουλγαρία δεν θα ενταχθεί "αυτόματα" σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με αφορμή τη κρίση της Ουκρανίας, κατέστησε σαφές ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι στις Βρυξέλλες, παραμονές του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής.

12:45: Ουκρανία: Θα αγωνισθούμε για την απελευθέρωση της Κριμαίας

Η Ουκρανία θα αγωνισθεί για την "απελευθέρωση" της Κριμαίας και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτησή της από τη Ρωσία, αναφέρεται σε κείμενο απόφασης που ψηφίστηκε σήμερα από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

12:30: Ουκρανός πρεσβευτής: Η Ρωσία ετοιμάζει εισβολή

Για επικείμενη «εισβολή» της Ρωσίας σε ανατολική και νότια Ουκρανία, έκανε λόγο ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

12.15 Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με την Ε.Ε. να αναζητά μία αξιόπιστη απάντηση προς την Μόσχα, καθώς και μία στρατηγική σε βάθος χρόνου στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

11.27 Γιατσενιούκ: Δεν θα σπεύσουμε να επιβάλουμε ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Η Ουκρανία δεν θα σπεύσει να επιβάλει καθεστώς ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία σε απάντηση της κατάληψης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ουκρανικής πρωθυπουργίας.

11.11 Το Κίεβο θέτει σε εφαρμογή αντίποινα απέναντι στη Ρωσία

Στο πλαίσιο των αντιποίνων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, το Κίεβο αποφάσισε χθες να θεσπίσει την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους υπηκόους στη χώρα.

10.13 Λαβρόφ: Μέσα στην εβδομάδα και τυπικά η ένταξη της Κριμαίας

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη νομική διαδικασία για την ένταξη της Κριμαίας στην Ομοσπονδία της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

09.56 Απελευθέρωσαν όμηρο διοικητή του ουκρανικού στόλου

Ο διοικητής του ουκρανικού στόλου Σεργκέι Γκαϊντούκ ο οποίος κρατείτο από χθες από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία απελευθερώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ουκρανία.

09.17 Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιμένουν να δυναμιτίζουν το κλίμα, ενώ το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για «τη σοβαρότερη απειλή» για τη σταθερότητα στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

23:53:Συμφωνία Μέρκελ- Κάμερον για κυρώσεις στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση μιας δημόσιας σύμβασης η οποία είχε ανατεθεί το 2011 από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall για την κατασκευή ενός προσομοιωτή μάχης, η παράδοση του οποίου κρίνεται απαράδεκτη από το Βερολίνο υπό το φως της στρατιωτικής κατάληψης και της προσάρτησης της Κριμαίας.

22:25: Βερολίνο: Δεν έχει σχέση η Γερμανία με την Κριμαία

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας εξέφρασε σήμερα κατάπληξη για τη σύγκριση που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία και της ενοποίησης της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας αυτή τη σύγκριση έναν παραλληλισμό ο οποίος διαστρεβλώνει την Ιστορία.

22:10: Απομακρύνει τα στρατεύματά της από την Κριμαία η Ουκρανία

Σχέδιο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κριμαία καταρτίζει η Ουκρανία, όπως μεταδίδει το BBC.

22:08: Η Μόσχα προειδοποιεί με αντίστοιχες κυρώσεις τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιμένουν να δυναμιτίζουν το κλίμα, ενώ το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για «τη σοβαρότερη απειλή» για τη σταθερότητα στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

21:31:Η Ρωσία θα αντιδράσει στις αμερικανικές κυρώσεις

Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα αντιδράσει επιβάλλοντας ισοδύναμα μέτρα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε ότι εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μελετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει τη σύγκρουση των δύο κρατών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

21:00: Ρωσία: Η Μόσχα θα καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κριμαίας

Η Ρωσία σκοπεύει να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κριμαίας –το οποίο ανέρχεται σε 1,53 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ– με κεφάλαια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

19:38: Η Shell αποχωρεί από τις συνομιλίες για το αέριο με την Ουκρανία

Η πολυεθνική εταιρεία του ενεργειακού τομέα Royal Dutch Shell αποφάσισε τον Ιανουάριο να διακόψει τις συνομιλίες για τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη ενός υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

19:31: Επικρίσεις από τη Ρωσία για την αναστολή συνεργασίας με Βρετανία

Η κυβέρνηση της Ρωσίας επέκρινε έντονα σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει εν μέρει την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε αντίδραση στις κινήσεις της Μόσχας για την προσάρτηση της Ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

19:20:Η Ρωσία σχεδιάζει γέφυρα που θα την ενώνει με την Κριμαία

Η Μόσχα θα κατασκευάσει μια γέφυρα που θα συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας και εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

18:37: Ουκρανία: Η μεγαλύτερη τράπεζα διέκοψε τη λειτουργία της στην Κριμαία

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας, η PrivatBank, ιδιοκτησίας του πολυεκατομμυριούχου Ιγκόρ Κολομόισκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τις εργασίες της στην Κριμαία, αναμένοντας διευκρινίσεις για το νομικό καθεστώς της χερσονήσου η οποία ελέγχεται εδώ και μερικές ημέρες από τη Ρωσία.

17:39: Γερμανία: Εξιτήριο για την Τιμοσένκο

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία για τον πόνο από τον οποίο υποφέρει στη μέση της κι αναμένεται να επιστρέψει στο Κίεβο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του νοσοκομείου.

17:05: Eurοpean Voice: «Η κρίση στην Κριμαία επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής»

«Η κρίση στην Κριμαία επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Eurοpean Voice σε σημερινό δημοσίευμά του στο οποίο τονίζεται ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

16:42: Μόσχα και Ουκρανία θα επισκεφθεί ο γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια θα μεταβεί την Παρασκευή στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

15:40: Επίσκεψη Χάρπερ στην Ουκρανία

Την Ουκρανία θα επισκεφθεί το ερχόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, προκειμένου να συναντηθεί με μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης.

15:29: Κάμερον: Απειλεί τη Ρωσία με αποκλεισμό από τη G8

Με μόνιμο αποκλεισμό από τη G8, αν το Κρεμλίνο προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες στην Ουκρανία, απείλησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν η Βρετανία.

14:49: Ρωσία: Απογοητευτική η απόφαση των ΗΠΑ

Ανησυχητική και απογοητευτική χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τη λειτουργία της πρεσβείας της Συρίας στην Ουάσινγκτον και συριακών προξενείων σε άλλες πόλεις.

12.06 Επικυρώθηκε η συνθήκη ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία

Τη συνθήκη για την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια επικύρωσε ομόφωνα, την Πέμπτη (19/03), το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας.

11.54 Ελεύθερος σκοπευτής πίσω απο την χθεσινή επίθεση στη Συμφερούπολη

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά την ταυτότητα αυτού που πυροβόλησε και σκότωσε χθες το βράδυ έναν στρατιωτικό και ένα μέλος των ρωσικών δυνάμεων αυτοάμυνας στην Συμφερούπολη.

11.50 Ρωσικές σημαίες στη Σεβαστούπολη

Την ώρα που η ένταση στην Κριμαία κορυφώνεται, με δυο ανθρώπους να χάνουν χθες (18/03) τη ζωή τους, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Ναυτικού, Σέργκι Μπογκντάνοφ, ανακοίνωσε ότι 200 φιλορώσοι πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

09.51 Κυρώσεις κατά Ρώσων - Ουκρανών και από την Αυστραλία

Στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και ταξιδιωτικών περιορισμών εναντίον Ρώσων και Ουκρανών προχώρησε και η Αυστραλία, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

08.51 Σετσίν: «Οι κυρώσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην Κριμαία»

Την πεποίθησή του ότι η επέκταση των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας «απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση» εξέφρασε από το Τόκιο ο Ίγκορ Σετσίν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rosneft, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία.

07.30 «Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

Μεγάλη ένταση επικρατεί από χθες στην Κριμαία, όταν έπεσαν νεκροί δύο άνθρωποι, ένας Ουκρανός και ένα μέλος των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας» σε ουκρανική βάση στη Συμφερούπολη, από πυροβολισμούς.

06:34 : Χίλαρι Κλίντον:Ο Πούτιν θέλει να «ξανασχεδιάσει» τα σύνορα της Ευρώπης

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τρίτη από το Μόντρεαλ του Καναδά ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «ξαναγράψει» τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του να αποφευχθεί μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου.

05:36 : ΟΑΣΕ: «Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας»

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

03:10: Η Ρωσία προειδοποιεί: Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε στον ομολογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας είναι «απαράδεκτες» και απείλησε με συνέπειες, ανέφερε η επίσημη Μόσχα.

02:28 : Ο Ράσμουσεν καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε την κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, λέγοντας ότι η Μόσχα βαδίζει «σε έναν επικίνδυνο δρόμο».

00:49 : Νόβακ :Καμία σύγκρουση για το αέριο μέσω Ουκρανίας

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει μια σύγκρουση με την Ουκρανία όσον αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

00:16: Κριμαία: Εκατοντάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία ενός Τατάρου

Πολλές εκατοντάδες Τάταροι της Κριμαίας συγκεντρώθηκαν κοντά στη Συμφερόπολη για την κηδεία ενός μέλους της κοινότητάς τους, ενός άνδρα ο οποίος, όπως καταγγέλλουν, είχε απαχθεί και υποστεί βασανιστήρια αφού είχε λάβει μέρος σε διαδηλώσεις κατά της προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία.

22:54: Δύο οι νεκροί στη Συμφερόπολη

Δύο άνθρωποι, ένας ουκρανός στρατιώτης και ένα μέλος των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας», σκοτώθηκαν σήμερα στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, από πυροβολισμούς σε μια ουκρανική στρατιωτική βάση, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

22:50: Ο Κέρι δεν μπορεί να «διανοηθεί» εισβολή της Ρωσίας στην Αν.Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε σήμερα ότι μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία θα συνιστούσε μια "σκανδαλώδη" ενέργεια, παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

21:16: Τουρτσίνοφ: Η Ρωσία μιμείται τη ναζιστική Γερμανία

Για συμπεριφορά η οποία προσομοιάζει με εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία υπό τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, μετά την κίνηση της Μόσχας να υπογράψει συνθήκη προσάρτησης της ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας.

20:54: Ομπάμα - Μέρκελ: Απαράδεκτο χτύπημα στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με αντικείμενο την κρίση στην περιοχή της Κριμαίας, όπως δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

20:35: Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ο Λαβρόφ

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας είναι "απαράδεκτες" και δεν θα μείνουν αναπάντητες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

20:30: Ακυρώθηκε η επίσκεψη στη Μόσχα του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπάι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι ακύρωσε την επίσκεψη που αναμενόταν να πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

20:23: Η Ουάσινγκτον μελετά να κάνει στρατιωτικά γυμνάσια στη Βαλτική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

20:09: Εντολή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους οι στρατιώτες στην Κριμαία

Οι ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν σήμερα εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους μετά την επίθεση εναντίον μιας βάσης του στρατού στη Συμφερόπολη που στοίχισε τη ζωή σε έναν στρατιώτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

20:02: Συνάντηση Ρομπάι- Πούτιν αύριο στη Ρωσία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι αναμένεται να μεταβεί αύριο Τετάρτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μία ημέρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

19:33: Ο πρώτος νεκρός στην Κριμαία

Ένας στρατιώτης από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας έπεσε νεκρός και τουλάχιστον δύο τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας.

19:06: Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης» στη Ρωσία, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

18:48: Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου, στην Κόκκινη Πλατεία, ότι η Κριμαία, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας, επιτέλους επιστρέφει εκεί όπου ανήκει.

18:38: Εισβολή σε ουκρανική στρατιωτική βάση - Νεκρός ένας Ουκρανός

Ουκρανική στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, δέχθηκε εισβολή ενόπλων στρατιωτών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από πυρά ένας Ουκρανός αξιωματικός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

18:33: Γιατσενιούκ: Σε «στρατιωτική φάση» μπήκε η αντιπαράθεση στην Κριμαία

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μετά το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, με θύματα δύο Ουκρανούς στρατιώτες.

17:54: Ο Τουρτσίνοφ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας

Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την "προσάρτηση" της Κριμαίας από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, μετά την υπογραφή της συνθήκης για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

17:07: Η Βρετανία διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

Η Βρετανία αποφάσισε να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία και να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

17:04: Έτοιμη για αντίποινα για τις κυρώσεις η Ρωσία

Η Ρωσία επέκρινε έντονα σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και βουλευτών που συμμετείχαν στις προσπάθειες με σκοπό η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας της Ουκρανίας να αποσπαστεί από αυτήν και να γίνει τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα.

16:52: Συνάντηση των G7 στη Χάγη για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

16:41: Μπάιντεν: «Αρπαγή εδαφών» η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε σήμερα "αρπαγή εδαφών" τις ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προασπίσει την ασφάλεια των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

14:42: Ο Πούτιν και οι ηγέτες της Κριμαίας υπέγραψαν τη συνθήκη

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα με τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας μια συνθήκη για την ένωση αυτής της χερσονήσου της νότιας Ουκρανίας με τη Ρωσία και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως, μετά την υπογραφή της συνθήκης αυτής, η Κριμαία είναι από σήμερα ενωμένη με τη Ρωσία.

13:58: Βλαντιμίρ Πούτιν: Νέα εποχή για την Κριμαία

«Στις καρδιές των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», ήταν τα πρώτα λόγια της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική βουλή, όπου κυριολεκτικά αποθεώθηκε.

12:28: Το Κίεβο ζητάει από τον κόσμο να μην αναγνωρίσει την Κριμαία

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Κριμαίας" που ανακηρύχθηκε χθες, Δευτέρα, από τις αυτονομιστικές αρχές της, ούτε οποιαδήποτε συμφωνία ενδέχεται αυτή να συνάψει.

11:56: Η απάντηση των Ρώσων βουλευτών με αφορμή τις κυρώσεις

Οι Ρώσοι βουλευτές απάντησαν σήμερα με σαρκασμό στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση σε αξιωματούχους που δραστηριοποιήθηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας, καλώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιβάλουν τις ίδιες κυρώσεις και σε εκατοντάδες άλλα μέλη του κοινοβουλίου.

11:15: Αίτημα ένταξης στη Ρωσία και από την Υπερδνειστερία

Το δρόμο της Κριμαίας θέλει να ακολουθήσει και η Υπερδνειστερία που έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της εδώ και 24 χρόνια, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος και θεωρείται τμήμα της Μολδαβίας.

09:23 Ο Πούτιν ενέκρινε σχέδιο συνθήκης για την ένταξη της Κριμαίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας.

09:05: Ματαίωση της επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Γαλλίας

Ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου με τους γάλλους ομόλογους τους Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους της ματαίωσης.

08:31: Στη ρωσική Δούμα σήμερα το θέμα της Κριμαίας

Προσχέδιο ψηφίσματος με τίτλο «Για την κατάσταση στην Κριμαία» αναμένεται να τεθεί σήμερα στη ρωσική Δούμα, η οποία θα παρέχει στήριξη στους πολίτες της Κριμαίας που με συντριπτικό ποσοστό, στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αποφάσισαν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Ουκρανία και την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

07:51: Tα 21 πρόσωπα σε βάρος των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις

Ο κατάλογος των 21 προσώπων σε βάρος των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις χθες περιλαμβάνει 3 ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον πρωθυπουργό της Κριμαίας, τον πρόεδρο της επιτροπής της ρωσικής Δούμας για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) και άλλους αξιωματούχους.

07:45: Πράξεις ουσίας από τον Πούτιν και κινήσεις «εντυπώσεων» από τις ΗΠΑ

Με διάταγμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας αναγνώρισε τη Δευτέρα τη χερσόνησο της Κριμαίας ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου - Κυρώσεις σε 11 πρόσωπα υπέβαλλαν οι ΗΠΑ

04:51: Το Λονδίνο είναι κατηγορηματικό: Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία

Βρετανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι αντιμετωπίζει πάντα την Κριμαία ως μέρος της Ουκρανίας, παρά το δημοψήφισμα της Κυριακής, με το οποίο το 97% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία.

02:44: Έτοιμος ο Καναδάς να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Η κυβέρνηση του Καναδά πρόκειται να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε αξιωματούχους της Ρωσίας και της Κριμαίας λόγω των «παράνομων, επικίνδυνων και μονομερών ενεργειών του καθεστώτος Πούτιν στην Κριμαία το σαββατοκύριακο», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Στίβεν Χάρπερ.

00:53: Οι 11 Ρώσοι και Ουκρανοί στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για την επέμβαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας

22:21: Το Παρίσι ίσως ακυρώσει την πώληση των Mistral στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Γαλλίας «ενδέχεται να εξετάσει» την ακύρωση της πώλησης γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία «εάν ο (πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ) Πούτιν συνεχίσει αυτό που έκανε» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, υπογραμμίζοντας ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί επίσης να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων.

21:44: «Πολιτικός εκβιασμός οι κυρώσεις του Λευκού Οίκου»

«Πολιτικό εκβιασμό» χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας.

21:08:Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείονται κυρώσεις και κατά του Πούτιν

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν μελλοντικά περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της «εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να στοχοθετηθεί από τις κυρώσεις μελλοντικά.

21:20: Η Μόσχα αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος

Με διάταγμά του, που υπέγραψε απόψε ο πρόεδρος της Ρωσίας αναγνωρίζει τη χερσόνησο της Κριμαίας ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.

20:07: Ε.Ε.: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

«Παράνομο» χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επιβ